Döntött a közgyűlés, Pest megye leválhat a fővárosról

A kormánynak 2016. februárig jeleznie kell az Európai Uniónak, ha módosítani kíván a régióhatárokon.

MTI
2015. 10. 30. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ambrus András elmondta: a jelen lévő 27 képviselő mindegyike támogatta szavazatával, hogy a következő uniós költségvetési ciklustól, 2021-től Pest megye ne a közép-magyarországi régióhoz tartozzon, hanem – Budapesttől elválva – 1,2 millió lakosával önálló régiót alkosson.

A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy a kormánynak 2016. februárig jeleznie kell az Európai Uniónak, ha módosítani kíván a régióhatárokon.

Ambrus András felidézte: a 2007 és 2013 közötti időszak adatait is megvizsgálva megállapították, hogy Pest megye társadalmi-gazdasági fejlődésében több területen komoly visszaesés tapasztalható, ami jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával.

Jelenleg Pest megye a fővárossal közösen alkotja a közép-magyarországi régiót, és Budapest hatása miatt az egy főre jutó GDP tekintetében a közösségi átlag fölött áll, ezért 2015 és 2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók – magyarázta a hivatal munkatársa.

„Budapest nélkül Pest megye kevésbé fejlett régiónak számítana” – mutatott rá Ambrus András, hozzátéve, hogy a változás több forrást jelentene mind a gazdasági, mind a közszféra fejlesztéseihez. Megjegyezte, hogy hasonló megoldással éltek Csehországban és Németországban is: Prágától és Berlintől elvált az agglomeráció.

A sajtófőnök közölte, hogy a képviselők döntöttek arról is: felkérik a megye települési önkormányzatait, hogy Pest megye önálló régióvá válásának támogatását képviselő-testületi határozattal fejezzék ki. A közgyűlés döntését üdvözölte Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa, korábbi közgyűlési elnök is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.