Drága mulatság a magáncsőd

Eddig több mint 600 milliót költöttek a programra, amire alig van jelentkező.

Horváth Csaba László
2015. 10. 21. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy feleslegesen veri komoly költségekbe magát a kormányzat a családi csődvédelmi rendszer kiépítése érdekében. Bár korábbi becslések szerint akár 20-25 ezer adós számára nyújtott volna segítő kezet az intézkedés, mindeddig rendkívül csekély érdeklődés mutatkozott iránta. A pontos szám egyelőre nem ismert, annyi viszont bizonyos, hogy a KDNP frakcióvezetője néhány hete még arról beszélt, hogy több mint félezren jelentkeztek a magáncsődre, múlt héten Harrach Péter viszont már azt mondta, kevesebb mint százan választották a lehetőséget. Ugyanakkor kiderült, hogy az intézkedés nem olcsó mulatság. Trócsányi László igazságügyi miniszter a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére adott írásbeli válaszában közölte, mindeddig 626 millió forintba került a családi csődvédelem rendszerének kidolgozása.

Mint írta, a tárcához tartozó Igazságügyi Hivatal 253 millió forintot költött, ami magába foglalja a központi igazságügyi szolgálat kialakítását, a személyi, járulék- és működési költségeket, továbbá a csődgondnokok képzését, az előadók díját, valamint az oktatási anyagok sokszorosítását és a közhiteles adósságrendezési nyilvántartás létrehozását. A tájékoztatás szerint 200 millió forintot költhetett el a Belügyminisztérium is. Ebbe beletartozik többek közt a szükséges infokommunikációs szolgáltatások díja és az elektronikus nyomtatványkitöltő program ára is. A Miniszterelnökség 173 millió forintot fordított a fővárosi és megyei kormányhivataloknál kialakítandó család csődvédelmi szolgálatokra, illetve személyi, járulék- és működési költségekre.

Az igazságügyi tárca törvénymódosító javaslata szerint egyébként meghosszabbítanák a családi csődvédelem jelentkezési határidejét, vélhetően a program iránti gyér érdeklődés miatt. A magáncsődeljárás kezdeményezésének lehetőségét jövő márciusig tolnák ki. A jelentkezésre a devizahiteleseknek jelenleg október 31-ig van lehetőségük, a forinthiteleseknek pedig a banki elszámolás átvételétől számított 30 napig. A tárca a feltételeken is lazítana, mégpedig úgy, hogy bár eredetileg az ötéves eljárás során kellene törleszteni a hitelek legalább 38 százalékát, most elég volna a kölcsön futamidejének végéig.

A tárca mindemellett titkolja a magáncsődbe jelentkezettek számát, ezért lapunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatósághoz fordult, vizsgálatot kérve az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.