Elkészült 240 kilométer új csatorna Budapesten

Befejeződött a 2013-ban indult fővárosi szennyvíz-elvezetési beruházás, amelynek keretében 240 kilométer új csatorna épült Budapest eddig ellátatlan területein.

MTI
2015. 10. 21. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István főpolgármester a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése elnevezésű projekt tizennyolcadik kerületi, szerdán tartott zárórendezvényén azt mondta, hogy a beruházás befejeztével végéhez ért a főváros egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása. A 34 milliárdos beruházásnak köszönhetően mintegy húszezer család élete vált tisztábbá, egészségesebbé és komfortosabbá – tette hozzá.

A főpolgármester közölte: a beruházás célja az volt, hogy Budapest minél nagyobb része minél hamarabb rácsatlakozhasson a korszerű fővárosi csatornahálózatra, és a keletkező szennyvizek a káros anyagoktól megtisztítva kerüljenek vissza a természet körforgásába. Közlése szerint a Duna tisztább lesz, hiszen az eddigi csatornázatlan háztartások szennyvize a főváros szennyvíztisztító telepeire jut, majd onnan a legkorszerűbb eljárásokkal megtisztítva kerül a folyóba.

Az új szennyvízcsatornának köszönhetően a csatlakozó háztartások számára végleg megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és a magas költségek, továbbá a környezetvédelmi és a kényelmi előnyökön felül az ingatlanok értéke is növekedni fog a közműfejlesztés nyomán – mondta Tarlós István.

A főpolgármester kitért arra is, hogy a beruházás keretében a csatornahálózat kiépítése mellett a fővárosi szennyvízrendszer fontos elemei is megvalósultak: a dél-budai főművi rendszer befejezése után Budafok szennyvize – amely korábban a tisztítás nélkül közvetlenül ömlött a Dunába – a központi szennyvíztisztítóba jut. Végleg megszűnnek a dél-budai szennyvízkiömlők, a tisztítatlan szennyvíz így nem terheli tovább a Dunát.

Tarlós István hangsúlyozta: a projekttel a főváros a korábbi évtizedek súlyos adósságát törlesztette, és a beruházás az előzetesen megígért időkeretet betartva fejeződött be.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere (Fidesz–KDNP) arról beszélt, hogy a kerületben indultak meg 2013 őszén a munkálatok, és 100 kilométer csatornát itt fektettek le. Elmondta, a kerületben több mint 7200 család életminőségén sikerült javítani a beruházással. Megjegyezte azt is, hogy az eredetihez képest még 2,5 kilométer csatorna lefektetésével 140 család szennyvízproblémáját oldották meg a kerületben.

A rendezvényen közreadott sajtóanyag szerint az összesen tizenhat kerületet és Budaörsöt érintő beruházás összköltsége 34,1 milliárd forint volt, amelyhez az Európai Unió és az állam együttesen 27,6 milliárd forint támogatást nyújtott.

A kivitelezési munkák összesen 1300 utcát érintettek, a szennyvízvezetékek mellett tizenkilenc átemelő készült el. Az új szennyvízhálózat kiépítésén egyidejűleg akár hatszázan is dolgoztak, a munka szakszerű lebonyolításáért hatvan mérnök felelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.