Hortobágy: megkezdődött a veszélyeshulladék-tároló felszámolása

A hulladékok közt van galvániszap, nyomdaipari, mezőgazdasági gépgyártásból származó maradék is.

MTI
2015. 10. 13. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 400 millió forintot biztosított a veszélyes hulladékok ártalmatlanítására, a telep teljes felszámolására – emlékeztetett Rácz Róbert. A kormánymegbízott elmondta azt is, hogy a telep korábbi tulajdonosai ellen felszámolási eljárás indult, ezért maradt az államra a kármentesítés. Az egykori tulajdonos cég egyébként korábban már 2700 tonna veszélyes hulladékot elszállított a lászlóházai telepről.

A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség – amely áprilistól főosztályként integrálódott a kormányhivatalba – a volt tulajdonostól bankgaranciaként lehívott 25 millió forintból 3 milliót már felhasznált azonnali veszélyelhárításra, a fennmaradt 22 millió forintból kezdődött meg most a telephely biztonsági szempontoknak megfelelő átrendezése és az első ütemben 450 tonna veszélyes hulladék elszállítása.

Rácz Róbert elmondta azt is, hogy a munkálatokkal egyidejűleg felszámolják a volt tulajdonos egykori debreceni, Határ úti telepét is, ahonnan további 700-800 tonna veszélyes hulladékot kell elszállítani.

Kórós Csaba, a kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vezetője elmondta: a harmincéves lászlóházai telepen jelenleg mintegy 2200-2300 tonna veszélyes hulladékot tárolnak.

A 88-féle hulladék hű lenyomata az 1980-as évek debreceni iparának: van köztük csapágygyári, nyomdaipari, mezőgazdasági gépgyártásból származó olajos hulladék, galvániszap, festékmaradvány – sorolta a szakember. Kórós Csaba ugyanakkor utalt rá, hogy a Balmazújváros-lászlóházai telep kimondottan veszélyes hulladék tárolására épült: betontalapzattal, fedett területen, hat monitoring kúttal, a hulladéktároló mellett húzódó burkolt (beton) kármentő árokkal.

A folyamatosan végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a hulladéktárolás sem Lászlóházán, sem a debreceni Határ úton azonnali beavatkozást igénylő közvetlen veszélyt nem okoz, ami nem jelenti azt, hogy a veszélyes hulladékok a tárolóhelyeken tovább maradhatnak. A veszélyes hulladékot az észak-magyarországi veszélyeshulladék-lerakóba szállítják, a munkák 2016 elejéig tartanak – fűzte hozzá a főosztályvezető.

Az ügy előzménye, hogy egy civil szervezet 2014 januárjában hívta fel a közvélemény figyelmét a balmazújvárosi telephelyen tárolt veszélyes hulladékokra, illetve a tárolás körülményeire.

A helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak után a kiborult, kiszóródott hulladékokat a felügyelőség a saját költségén – a bankgarancia terhére – összeszedette, a szükséges átcsomagolásokat elvégeztette, a lehetőségek szerinti rendrakás megtörtént, s a telephely őrzését azóta 24 órában biztosíttatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.