Kövér: Létérdekünk a népegészségügyi állapotok javítása

Sok tennivaló van még azért, hogy az államnak ehhez megfelelő pénzügyi és igazgatási ereje is legyen.

MTI
2015. 10. 29. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elnöke rámutatott: a társadalom tagjai részéről egészségtudatosság és öngondoskodó felelősségtudat, az egészségügyi szakma részéről hatékonyság, az állam részéről pedig mindennek az ösztönzése, nem utolsósorban az intézményi keretek és pénzügyi források biztosítása szükséges.

Hozzátette: az állami szerepvállalás terén sok tennivaló van még azért, hogy az államnak ne csak készsége, szándéka, hanem képessége, megfelelő pénzügyi és igazgatási ereje is legyen a népegészségügyi állapotok javításában.

Az Országgyűlés elnöke megjegyezte: a közös feladatokban azonban van, ami nem pénzkérdés. Ezek között említette a magyar gyógytornászok és fizioterapeuták hozzáértését, emberségét, lelkiismeretét és elhivatottságát.

Kövér László kitért arra is, hogy az egészségügyi statisztikák azt mutatják: Magyarországon a lakosság 15-20 százalékánál diagnosztizálható mozgásszervi betegség, több mint százezren szenvednek gyulladásos ízületi megbetegedésben, és 10-20 százalékra tehető azoknak a száma, akiknél kopásos ízületi betegségek tünetei jelentkeznek.

Évente 42 ezer új, szélütéses esetet regisztrálnak – mutatott rá. Egy évvel a stroke után a betegek harmada már nem él, harmada maradványtünetekkel, mások segítségével tud élni, harmada pedig vissza tud térni a munkába, és mindennapi életét el tudja látni.

Ez utóbbi, nagyjából 33 százalék, a rehabilitációnak köszönhetően élheti tovább az életét, végezheti úgy a munkáját, ahogyan korábban tette.

Mindez társadalom-lélektani és nemzetgazdasági szempontból egyaránt fontos – rögzítette Kövér László, aki szerint a fenti számok tükrében különösképpen értékelendő, elismerést és köszönetet érdemel a gyógytornászok és a fizioterapeuták munkája.

Kövér László köszöntőjében szólt arról is, hogy „a gyógytornász- és a politikusi szakma szellemiségének” közösek az alapjai: emberközpontúság, társadalmi felelősség, bajmegelőzés, vagy ha a baj mégis bekövetkezett, akkor a helyreállítás, a rehabilitáció elősegítése.

„Ha a magyar gyógytornászok és magyar politikusok elmúlt évszázadnyi munkájának a hatékonyságát összehasonlítjuk, kellő tisztelettel állapíthatjuk meg, hogy a politikusoknak van mit tanulniuk önöktől” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.