Légvédelem helyett légfegyver

Egy szolnoki pályaudvari szabadidőpark kapja a zsámbéki gyűjtemény darabjait.

Zord Gábor László
2015. 10. 31. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az intézmény a néphadsereg és a honvédség ilyen alakulatainál hivatásosként és sorkatonaként szolgálatot teljesített sok tízezer magyar állampolgár több évtizedes munkájának is emléket állított. Az autentikus környezetben, műemlékké nyilvánított hidegháborús tüzelőállásban 2006–2009 között elhelyezett gyűjtemény soktonnás darabjait – légvédelmi rakétarendszereket, radarokat, tüzérségi eszközöket – a jövő héttől szállítják el, információink szerint közel százmillió forintos költséggel három különböző helyszínre: Szolnokra, Győrbe és Budapestre.

Úgy tudjuk, hogy november végére már légfegyveres (airsoft) akciójátékot hirdetnek a muzeális helyszínre.
Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülésétől tervbe vette a szocialista kabinetek idején a lángvágótól megmentett eszközökből összeállított gyűjtemény felszámolását, de erre huzamosabb ideig nem volt pénze a megszorításokkal sújtott Honvédelmi Minisztériumnak. Közben a filiálé gondozására hivatott Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület, illetve a gyűjteményt annak idején társadalmi munkában berendező civilek és veteránok többszöri kezdeményezése a hosszú távú fenntartás feltételeinek kidolgozására nem vezetett eredményre. A HIM vezetése, amely az aktuális politikai elvárásoknak megfelelve inkább az I. és II. világháborús időszakot állította tevékenységének középpontjába, információink szerint teljesen magára hagyta a magyar hadtörténet leglátványosabb, még épségben meglévő haditechnikai gyűjteményét. A múzeum ellenfelei az őrzési-védelmi költségekkel és a nehéz megközelíthetőség miatti alacsony látogatószámmal is érveltek a bezárás mellett.

A kallódó gyűjtemény sorsát végül az pecsételte meg, hogy Szolnok városa 2,36 milliárd forintos uniós forrást nyert el a Reptár fantázianevű szabadidőpark létrehozására. A nem éppen autentikus helyszínen, egy elhagyott pályaudvaron létrehozandó létesítmény fő attrakciójául a nagy múltú (a helikopterbázis kerítésénél lévő) Szolnoki Repülőmúzeum felszámolása révén megszerzett repülőgépek mellett a zsámbéki gyűjtemény egyes darabjait is kinézte ugyanis a projektgazda. Úgy tudjuk, hogy az utóbbi hetekben többen is felszólaltak a tervek ellen, mindhiába. Az összefogást az is megnehezítette, hogy az állami intézményekben dolgozó szakemberek számára véleménynyilvánítási és nyilatkozati tilalmat rendeltek el. Így nem kaphatott széles körű nyilvánosságot, hogy a végrehajtás mindenfajta repülés- és hadtörténeti, illetve műszaki konszenzus, koncepció nélkül zajlik, amit a Reptár honlapján található, szakmai hozzá nem értést tükröző látványtervek és szóhasználat is bizonyít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.