Még vizsgálják Rogánék ügyleteit

Végéhez közeledik a belvárosi ingatlanügy nyomozása. Juhász Péter tett feljelentést még tavaly.

Szemán László
2015. 10. 31. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátették: további információt a nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrség nem kíván adni.
Mint azt megírtuk, Juhász Péter, az Együtt akkori alelnöke és V. kerületi önkormányzati képviselője 2014. december 29-én tett feljelentést, mondván: Belváros– Lipótváros önkormányzatánál „folyamatosan követtek el” hivatali visszaélést, okirat-hamisítást, hűtlen kezelést, amivel sokmilliárdos kárt okoztak az V. kerület lakóinak. A feljelentő kifogásolta a belváros ingatlaneladási gyakorlatát, konkrét eseteket említve, amikor a bérlők rövid idővel a bérbeadás után szerinte áron alul jutottak hozzá az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokhoz. Bár a feljelentés megszületésekor már nem Rogán Antal volt a polgármester (ő 2006-tól 2012. június 2-ig töltötte be ezt a tisztséget), annak tartalma azonban hivatali idejéhez köthető.

Idén február 12-én a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) elutasította Juhász feljelentését; szerintük az önkormányzatnál minden a rendeleteknek megfelelően folyt. Az V. kerület pedig rágalomnak minősítette a vádakat, amelyek miatt korábban többször is feljelentette Juhászt. Csakhogy a Fővárosi Főügyészség március 31-én, Juhász panasza nyomán hatályon kívül helyezte a megszüntető határozatot, és újbóli nyomozást rendelt el különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A vádhatóság indoklásában egyebek mellett kifejtette, hogy az NNI nem vizsgálta az érintett ingatlanok esetleges továbbértékesítését, a vételár beérkeztét, valamint az áfa befizetését, illetve annak elmaradásának okát. A főügyészség szerint bár a bérleti szerződések határozatlan idejűek voltak, ám a rövid időn belüli vételi nyilatkozatok miatt a bérlet csak „formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja – nem kizárhatóan – kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehet”.

Az ügyészek arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyomozóhatóság tévesen hivatkozott egy önkormányzati rendeletre. Mint írták, „nem értelmezhető, hogy a nyomozóhatóság mi alapján vizsgálódott”, mivel a rendelet egy olyan pontjára hivatkoztak, ami az értékesítéskor még nem is létezett. Az NNI újbóli nyomozása szeptember 30-ig tartott, ekkor egy hónappal hosszabbították meg a határidőt október 30-ig, pénteken pedig újabb húsz nappal. Az a tény, hogy csak november 20-ig hosszabbítottak, jelzi, hogy a nyomozás a végéhez közeledik. Ám arra a kérdésünkre, hogy az ügyet vádemelési javaslattal fejezik be, vagy ismét megszüntetik az eljárást, nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.