Stadlert február 5-én kiengedik, de mehet újra a bíróságra

A többszörösen büntetett akasztói vállalkozó hamarosan elhagyhatja a börtönt.

2015. 10. 28. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk meghallgatásával folytatódott az akasztói vállalkozó Stadler József büntetőügye Kecskeméten szerda reggel. Vagyis folytatódott volna, ugyanis a három berendelt tanúból mindössze egy tette tiszteletét a törvényszék impozáns épületének földszinti tárgyalótermében; az egykori mágnás lánya, aki viszont – közeli családtagként élve a törvény adta lehetőséggel – nem kívánt vallomást tenni apja vádbeli magánokirat-hamisításával kapcsolatban.

A korábbi bűncselekményei miatt jelenleg is a nagyfai börtönben raboskodó Stadler – négy esztendeje csalás miatt ítélték el négy év tíz hónapra, tavaly pedig újabb vádpontok miatt ismét kapott egy két év tíz hónapos büntetést – a vád szerint 2007 és 2010 között az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok – a Flying Start 2008 Kft., a Stadler Duó Kft. és a Kastély-Bor Kft. – nevében kibocsátott és befogadott főként ruhaneműk kereskedelmének látszatát keltő valótlan tartalmú számlák felhasználásával, jogtalan haszonszerzés céljából áfát kísérelt meg visszaigényelni, illetve a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette. Stadler a három kft. könyvelésében szerepeltette is a fiktív számlákat.

A mostani vád szerint a különösen visszaeső vádlott az említett időszakban tevékenységével összesen csaknem 419,5 millió forintnyi kárt okozott a magyar államnak.

A szerdai tárgyalási napon egy-két fontos dolog mégis kiderült: a szemmel láthatóan megromlott egészségügyi állapotban lévő, több műtéten is átesett, igen sovány és lassú beszédű Stadler József február 5-én szabadlábra kerül, tehát már szabad emberként kell újra adócsalási ügyében a Kecskeméti Törvényszékre mennie február 17-én. Erre a napra az eddig meg nem jelent tanúkon kívül szakértőt is várnak, akinek döntő szerepe lehet majd Stadler bűnösségének megítélésében. A vállalkozó ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

Stadler József a rendszerváltozást övező privatizáció éveiben lett juhászból sikeresnek tűnő nagyvállalkozó Akasztón. A kereskedés annyira jól ment – elsősorban a keleti piacok irányában –, hogy belevágott nagy álmába: Akasztón futballcsapat üzemeltetésébe kezdett. A vállalkozó korábban azt nyilatkozta, a stadion miatt került bajba Vissza a dicskorszakhoz: a Stadler FC megnyerve az NB II Keleti csoportját 1994-től az élvonalban szerepelt, majd miután a tulajdonost 1998-ban elítélték, az NB I-ből kiesve a második vonalban már nem indult el. A stadiont a közelmúltban is árusították, nem talált gazdára.

Stadler első ítélete egy három évig húzódó bírósági eljárásra tett pontot. Az 1997-ben emelt vád alapján kilenc évre ítélték, amiért fiktív számlákkal operált 1993 és ’94 között. A Legfelső Bíróság azonban megsemmisítette az eljárást, és újat rendelt el, amelynek végén négy és fél év maradt a büntetésből, amiből 2005-ben kedvezménnyel szabadult. Miután letöltötte a rá kiszabott éveket, visszatért a bizniszhez – egyesek szerint a börtönben is benne maradt –, ami miatt a Szegedi Ítélőtábla megint kiszabott rá négy év tíz hónapot, ezt a büntetését tölti jelenleg is Nagyfán. Már börtönlakóként kezdődött vele szemben az újabb bírósági eljárás egy 2011. február és 2014. május között zajlott nyomozás eredményeként, ami miatt 2014 novemberében már negyedik alkalommal állt a Kecskeméti Törvényszék bírója elé, csődbűncselekmények miatt pedig még két év tíz hónap börtönbüntetést kapott.

Február 5-én – átmenetileg biztosan – elhagyhatja a börtönt, szándéka szerint egy csárdába megy majd először, ahol egy birkapörköltet fog rendelni. A kecskeméti friss „adócsalásügyi elsőfok” viszont február 17-re várja vissza a most 66 esztendős Stadler Józsefet, aki visszaesőként ma már minden kedvezményből ki van zárva.

Úgy tudjuk, a Stadler József körüli cégek körül semmilyen más vezető ellen nem folyik eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.