Üzembe helyezték a dunántúli radarállomást

Az FM 100 millió forintot biztosított a berendezés felújításához, az OMSZ ezt további 35 millióval toldotta meg.

MTI
2015. 10. 30. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalai Dióskál pogányvári településrészén álló radarállomás pénteki üzembe helyezése alkalmából V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: a globális felmelegedés az egyik legnyomasztóbb probléma a világon, ami a Kárpát-medencében is egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségeket okoz. A mai ipari-informatikai társadalom különösen érzékeny ezekre a változásokra, azért is van szükség az emberek és a vagyon biztonsága érdekében minél pontosabb előrejelzésekre – tette hozzá.

Az államtitkár, mielőtt Manninger Jenő országgyűlési képviselővel (Fidesz) közösen elindította volna a radarberendezést, egyebek mellett elmondta: a tárca saját forrásából 100 millió forintot biztosított a berendezés felújításához, s az OMSZ ezt további 35 millió forint saját forrásával egészítette ki.

Kiemelte, hogy a Magyarország nyugati részét, és különösképpen a Balaton térségét lefedő radarállomás új távlatokat nyit az OMSZ számára. A készülék ugyanis az egyik legfontosabb időjárási tényezőt, a csapadékjelenségeket tudja az eddiginél is pontosabban mérni és előrejelezni.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke felidézte, hogy a Dióskál-pogányvári radarállomást 2004-ben építették fel, de az eltelt jó egy évtized alatt már elavulttá vált, a működtetése ezért költségesebb is lett. A zalai állomás az eddiginél pontosabbá teszi az ultrarövidtávú, azaz egy és három órán belüli lokális időjárási előrejelzést, ami főként a balatoni viharjelzést, illetve a sármelléki repülőtér repülésbiztonságát szolgálja, de a térségbeli megyék gazdálkodóinak számára is komoly segítséget jelent.

Mint mondta: az OMSZ Magyarországon négy meteorológiai radart működtet. Két éve önerőből korszerűsítették a budapestit, tavaly európai uniós forrásból építettek egy újat Szentesen, s a mostani, pogányvári radar felújítását követően a nyírségi Napkorban lévőt is szeretnék jövőre felújítani.

A tengerszint felett 280 méter magasságú dombtetőn álló, 13 méter magas építmény bejárásakor a szakemberek elmondták: a csapadék mennyiségét, sőt halmazállapotát, illetve a szelet is mérni tudják az új, Nyugat-Európában is a legkorszerűbbnek számító berendezéssel. Nagy biztonsággal 120-150 kilométer sugarú körben képes a legpontosabb adatokat szolgáltatni, folyamatosan frissülő képét pedig a másik három radar adataival egybekomponálva az OMSZ honlapján bárki nyomon követheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.