Alig lesz érezhető a minimálbér-emelés

Az érdekképviseletek 9, a munkaadók csak 2 százalék körüli növekedést szeretnének jövőre.

Markotay Csaba
2015. 11. 02. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várható jelentősebb minimálbér-emelés jövőre, és bár alig van mozgástér, a holnap kezdődő bértárgyalásoknak, azaz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésének jelentősen eltérő indulópozíciókkal vágnak neki a felek. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már a nyár elején utalt arra, hogy 2016-ban várhatóan 5,5 százalékkal nőhet a minimálbér, vagyis a bruttó 105 ezer forint 110 775-re változna. Ez azt is jelenti, hogy a nettó érték legfeljebb néhány ezer forinttal emelkedne. Vélhetően ettől nem fognak felfelé eltérni, hiszen már elfogadták a jövő évi költségvetést, változtatás legfeljebb átcsoportosításokkal vagy a tartalék terhére lenne lehetséges. Ez utóbbit azonban a bizonytalan helyzet és a migrációs válságban előre nem igazán tervezhető kiadások miatt aligha fogja megcsapolni a kormány.

A szakszervezetek több évre előre szeretnének megállapodni, méghozzá évente 9 százalékos emelésben. – Ezzel lehetne elérni ugyanis, hogy a legalacsonyabb bér nettó összege elérje az egy főre számított létminimum értékét – mondta lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetője. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a minimálbér nettó értéke mindössze 68 700 forint, míg az egy főre számított létminimum 87 510 forint. Azaz csaknem 20 ezer forintos különbség van a két érték között. Ide tartozik, hogy a KSH jövőre már nem közöl létminimum-adatokat, mert áttérnek „más számításra”. A hivatal idén júniusban jelentette be, hogy az akkor publikált 2014. évi létminimumértékek bemutatása volt az utolsó hasonló számítás, mert a módszer felett „eljárt az idő”. Az utolsó számítás azt mutatta, hogy a háztartások bő 35 százaléka, azaz több mint harmada él a létminimum alatt. Az érdekvédők a KSH közlése után jelezték, hogy ők „továbbviszik” ezt a számítást, így a jövőben is lesz mivel összevetni a minimálbér értékét.

Kordás László arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér bruttó összege, ami jelenleg 105 ezer forint. A több mint 30 ezres növekedésből viszont a dolgozók csak 8500 forintot láttak, a nettó összeg ennyivel emelkedett (a 2010-es 60 200-ról a mostani 68 700-ra). Így szavai szerint „az utóbbi 5 évnek az állam volt az igazi nyertese, hiszen a növekmény nagy részét a munkaadók kitermelték ugyan, de a dolgozók nem kapták meg”. Mivel a közszférában az érdekvédő szerint a dolgozók 70 százaléka a létminimum alatt keres, ezért általános bérfejlesztést szorgalmaznak, olyat, amely a munkaadóknak sem jelent jelentős költségnövekedést.

– Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha az állami adóelvonás csökken. Ráadásul ha több marad az emberek zsebében, a szegényebb rétegek is többet fogyasztanak majd, amivel az állam is jól jár, hiszen emelkednek az áfabevételek, és az szja-ból is több folyik be – érvelt. A jelentősebb minimálbér-emelés egyébként nem lenne ismeretlen az Orbán-kormánynak, hiszen 1998 és 2002 között ez a tétel nagymértékben emelkedett.

– A jövő évre várható infláció mértékével megegyező, azaz legfeljebb 2 százalék körüli növekedést látnánk jónak – mondta ugyanakkor a Magyar Nemzetnek Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. A holnap induló bértárgyalások előtt a munkaadói oldal képviselője kifejtette: egyelőre nincs egyeztetett álláspontjuk, azaz nem tudnak pontos számot mondani. Szerinte az elmúlt években „irreális”, a munkaadók teherbíró képességét alaposan igénybe vevő növekedés következett be, reálértéken számítva pedig az utóbbi három évben 10 százalékkal nőtt a minimálbér, így idén visszafogottnak kell lenni ebben a kérdésben. Kitért továbbá arra, hogy jövőre az szja kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken, ami szintén kedvezőbb helyzetbe hozza a munkavállalókat, akiknél ezzel több pénz marad majd.

Az máskülönben viszonylag ritkán fordul elő, hogy a következő évi költségvetés elfogadása után kezdjék meg az egyeztetést a minimálbérről és a garantált bérminimumról. Ennek meglehetősen egyszerű az oka: a minimálbér-emelés a közszférában dolgozók miatt a büdzsét is érinti. Tavaly az év utolsó napjaiban született meg az idei évre szóló bérmegállapodás, ami az akkori jelentések szerint „kínosan puha volt” a szakszervezetek szempontjából, hiszen nagyrészt a munkaadók akarata érvényesült. Az egyezség része volt az is, hogy a munka törvénykönyvének módosítása, a sztrájkjog, illetve a korkedvezmény ügyében idén tavasszal megállapodnak a konzultációs fórum ülésén, ám ebből végül nem lett semmi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.