Milliókat vágott zsebre az elítélt bíró

Az előzetes letartóztatásban töltött évek alatt is megkapta fizetését a korrupt köztisztviselő.

Horváth Csaba László
2015. 11. 02. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel négy évet töltött előzetes letartóztatásban N. Norbert Barna volt szegedi törvényszéki bíró, mielőtt a Debreceni Ítélőtábla jogerősen kiszabta rá a büntetést. A köztisztviselőt 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és végleg eltiltották a jogi egyetemi diplomához kötött foglalkozástól. Ugyanakkor lapunk megtudta, hogy mindezek ellenére a bíró az Alkotmánybíróság (AB) tavalyi határozata alapján mindvégig megkapta közel félmillió forintos fizetését, vagyis körülbelül 22 millió forintot kasszírozott az eddigi börtönévei során.

N. Norbert Barnát 2011 decemberében tartóztatta le a kecskeméti bíróság, majd 2012 januárjában a szolgálati bíróság felfüggesztette tisztségéből, munkáltatója pedig megtiltotta illetménye folyósítását. Emiatt a köztisztviselő munkaügyi pereket indított. Az első- és másodfokú bíróságok részítéleteiben a keresetnek helyt adtak, ám a Kúria a munkáltatónak adott igazat az illetmény felfüggesztésében. A bíró ezután fordult az Alkotmánybírósághoz. A testület pedig megalapozottnak találta alkotmányjogi panaszát, és megsemmisítette a Kúria döntését, mert úgy látták, hogy alaptörvény-ellenes.

Az AB szerint a bírói függetlenség a bírói tisztséget viselő személy vonatkozásában egyrészt szakmai, másrészt személyi függetlenséget jelent. A szakmai függetlenség azt garantálja, hogy a bírót ne lehessen ítélkezési tevékenysége során utasítani, közvetlenül befolyásolni. A testület határozata alapján a függetlenséget hivatott biztosítani a megfelelő bírói javadalmazás is, amelyet a bírákra vonatkozó szigorú összeférhetetlenségi szabályok indokolnak.

Ehhez képest a Debreceni Ítélőtábla a korrupt bíróval szemben hozott döntését azzal indokolta, hogy a modern társadalmak alkotmányos alapértéke a független igazságszolgáltatás, amelynek értelmében a csúcsán elhelyezkedő bíró a döntésének meghozatalakor mindenféle külső ráhatástól mentesen jár el. A hivatali megvesztegetés körében nincs annál nagyobb bűn, mint amikor bíró adja el a döntését. A vádirati tényállás szerint N. Norbert Barna 2009–2011-ben nyolc esetben hozott kedvezőbb ítéletet ügyvéd barátja ajánlatát elfogadva annak védencei ügyében, 300–500 ezer forintnyi juttatás fejében. Az ügyvéd szintén részesült a pénzből: a gyanúsítottak, vádlottak hozzátartozóitól kapott összeget megfelezték.

Lapunk ezután kereste meg a Szegedi Törvényszéket a jogerősen is elítélt bíró illetményéről érdeklődve. A bíróság tájékoztatása szerint az ítélet kihirdetéséig minden illetményét kifizették N. Norbert Barnának. Ugyanakkor kiderült, hogy a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény alapján a felfüggesztés időtartamára kifizetett illetmény 50 százalékát a bíró a fegyelmi határozat jogerőre emelkedését követően köteles visszafizetni, ha a fegyelmi eljárás a bírói tisztségből való felmentés indítványozását kimondó határozattal zárult. Vagyis az elítélt bíró köteles visszafizetni körülbelül 11 millió forintot az államnak, de a jelek szerint még így sem járt rosszul anyagilag, ugyanis munkavégzés nélkül egy kisebb fővárosi lakás árát fizette ki neki az állam, amíg megállapították bűnösségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.