Információt gyűjtenek a rossz tanulókról

A szakemberek nem látják, mi értelme egy ilyen rendszer kiépítésének.

Győr Ágnes
2015. 12. 17. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben azokat az adatokat, amelyek az egyes tanulóknál a lemorzsolódást idézik elő, nyilvántartásban rögzítenék. Az azonosításra alkalmatlan adatokat többek között a félévkor hármasnál rosszabb tanulmányi átlagot elérő diákokról és a félévkor elégtelen osztályzattal rendelkezőkről kellene gyűjteni, illetve azokról is, akik évismétlők vagy igazolt hiányzásuk eléri az adott tanévben a száz órát. Az adatokból felépülő úgynevezett támogatási rendszertől azt várja a kormány, hogy segít csökkenteni a lemorzsolódó tanulók számát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztése szerint a köznevelési intézménynek kéthavonta kellene rögzítenie a rendszerben a lemorzsolódás veszélyének tényét, a tanuló előrehaladása érdekében tett intézkedéseket és a tanulói jogviszony megszűnését. Az adatok alapján a lemorzsolódással veszélyeztetettek létszámát, valamint a veszélyeztetettség okait és az alkalmazott intézkedéseket összesített formában továbbítania kell majd az iskolának az Oktatási Hivatal számára.

A központi intézmény értékeli majd, hogy az intézményi szintű beavatkozások elegendőnek bizonyultak-e, és ha szükséges, biztosítja az iskolák számára a pedagógia-szakmai támogatást a gyerekek felzárkóztatásához. A szaktárca azzal indokolja az előterjesztés szükségességét, hogy hazánknak uniós vállalása alapján 2020-ig 10 százalékra kell csökkenti a korai iskolaelhagyók arányát. Ez a mutató azonban már 2014-ben 11,4 százalék volt.

– A szakemberek nem látják, mi értelme egy ilyen rendszer kiépítésének, egyelőre csak az egyértelmű, hogy az tovább növeli a tanárok munkaterhét – mondta lapunknak Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatásügyi szakértője. Mint kifejtette, valóban EU-s követelmény az iskolából való lemorzsolódás csökkentése, Magyarország azonban ebből a szempontból „jól teljesít”. A lemorzsolódás ugyanis főleg a 16 éven felüliek körében volt jellemző, a tankötelezettség 16 éves korra való leszállítása miatt azonban ezen a téren javultak a mutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.