Jövőre 111 ezer forint lesz a minimálbér

A garantált bérminimum 129 ezer forintra emelkedik, az erről szóló egyezséget ma írják alá a szociális partnerek.

Markotay Csaba
2015. 12. 22. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez gyakorlatilag megegyezik azzal, amit a kormány már tavasz végén, illetve a nyár elején valószínűsített, és amire különböző kormányzati nyilatkozatokból is következtetni lehetett. Akkor például Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy 2016-ban 5,5 százalékkal, 110 775 forintra emelkedhet a legkisebb bér. Nyilván ezzel számoltak a már nyár elején elfogadott jövő évi költségvetésben is. A most kialkudott összeg mindössze bruttó 225 forinttal lett magasabb. Nem teljes azonban az egyetértés.

Lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke elmondta, hogy három munkaadói szervezet, illetve a munkavállalói szervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadta a bruttó 111 ezres emelést, az MSZSZ viszont nem. Azt szerették volna ugyanis, ha rögzítik a szövegben azt a régóta hangoztatott követelést, hogy 2018-ra a teljes munkaidős foglalkoztatásban a minimálbér nettója – ami most 105 ezer bruttó mellett 68 700 forint – érje el az egy főre számított létminimum értékét, vagyis a jelenlegi 87 510 forintot. Azt, hogy ezt milyen ütemezésben, milyen technikával valósítják meg, szerinte ráértek volna később rögzíteni, viszont ez végül nem került be a szövegbe. Enélkül viszont a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem tudta támogatni az egyezséget – mondta Kordás László.

Arra a kérdésre, hogy ez megakadályozhatja-e a minimálbér-emelés bejelentését, egyértelműen nemmel válaszolt. Mint mondta, a minimálbért a kormány hirdeti ki, most legfeljebb annyi történt, hogy nem teljes a megállapodás. Az utóbbi hetekben többször módosult, elmozdult a minimálbér-emelés ügyében a munkaadók és a munkavállalók álláspontja is. Előbbiek a tárgyalások elején mindössze a várható infláció mértékével, 1,5-2 százalékkal emeltek volna, innen mozdultak el előbb a 3, majd a 4,76 százalékra. A munkavállalók sokáig kitartottak a 9 százalékos emelés mellett, és csak december közepére jutottak el odáig, hogy a minimálbér esetében 7, a szakmunkás-bérminimumnál pedig bruttó 7,4 százalékot emeltek volna.

A kormány végül múlt hét csütörtökön hívta össze ismét tegnapra a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF), hogy a szociális partnerekkel közösen sikerüljön meghatározni a jövő évi minimálbért és a garantált bérminimumot. A múlt héten már „csak” 2-3 ezer forint volt a különbség, hiszen a munkavállalói érdekképviseletek azt hangoztatták, hogy a minimálbérnek el kell érnie a bruttó 112 ezer, a garantált bérminimumnak pedig a bruttó 131 ezer forintot. A munkáltatói oldal viszont bruttó 110, illetve bruttó 128 ezer forintot ajánlott.

A mostani alku eredménye tehát ebből a szempontból középútnak számít, viszont nagy kérdés, hogy a bruttóban 6 ezer forintos emelésnek pontosan mennyi lesz a nettó értéke. Korábban ugyanis arra hívták fel a figyelmet a szakszervezetek, hogy hiába emelkedett 2010 óta az akkor bruttó 73 500 forintos minimálbér 105 ezerre, a több mint 30 ezres növekedésből a dolgozók csak 8500 forintot láttak, ugyanis a nettó összeg ennyivel emelkedett (a 2010-es 60 200-ról a jelenlegi 68 700-ra). Így az utóbbi 5 évnek az állam volt az igazi nyertese, hiszen a növekmény nagy részét a munkaadók kitermelték ugyan, de a dolgozók nem kapták meg – érveltek. A kormányoldalon egyébként, bár időről időre elhangzottak számok, tartották azt a hosszú évek óta követett gyakorlatot, hogy a munkaadók és a munkavállalók megállapodására bízták a döntést. Viszont ahogy korábban, a kormány ezúttal is nagyon pontosan „eltalálta”, mekkora lesz a következő évi minimálbér.

Egyelőre azt sem tudni, hogy mi lesz a tavalyi bérmegállapodásnak azzal a részével, amely máig nem teljesült. Tavaly decemberben ugyanis abban állapodtak meg a szociális partnerek, hogy idén tavaszig megegyeznek a munka törvénykönyve, a sztrájktörvény és a korkedvezmény rendszerének ügyében, de ez nem történt meg. Egyes szakszervezetek, például a Liga, ezért demonstrációt vagy akár sztrájkot is kilátásba helyeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.