Létszámhiány a honvédségnél

A volt vezérkari főnök szerint az illetményemelés önmagában nem jelent megoldást.

Zord Gábor László
2015. 12. 12. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmondásos döntéseket hozott az elmúlt időszakban a kormány a honvédség személyi állományával kapcsolatban. Egyfelől elkezdték az új életpályamodell bevezetésének részeként az illetményemelést – amelyhez első lépcsőben 30 százalékos bértömeg-növekedést rendeltek –, másfelől a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben gyakorlatilag tetszőlegesre terjesztették ki az igénybevételi időt, azaz akkor és annyit kell szolgálatban állnia a katonának, ahogy a parancsnoka elrendeli. Az utóbbi a tapasztalatok szerint valóban segít a feladatok szükség szerinti ellátásában, ugyanakkor egy mélyen gyökerező probléma, a súlyos létszámhiány elfedésének is ez a legegyszerűbb eszköze.

Aki a honvédséggel foglalkozik, netán részt vett annak vezetésében, átlát a szitán. Ilyen Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, volt vezérkari főnök is. – Helytállók a mintegy ötezer fős honvédségi állományhiányról szóló hírek – mondja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora. A parlament által jóváhagyott 29 700 fős állomány hiánya elsősorban a legénységet sújtja, de az altiszti és az alacsonyabb rendfokozatú tisztikar sincs maradéktalanul feltöltve. Mindez torzítja az állományon belüli egyensúlyt, kevés hadra fogható fiatalra sok hivatásos tiszt és főtiszt jut.

A honvédség jól képzett tagjai ráadásul könnyen el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. – A Kecskeméten megnyitott Mercedes-gyár kétszeres, háromszoros fizetést kínál a honvédségi szakembereknek, nem meglepő, hogy képzett katonák tömegét szívja át magához – mondja Szenes Zoltán. A vezérezredes szerint az elvándorlás legjobban a légierőt sújtja, hiszen Kecskemét mellett Győr is az autógyártás fellegvára, ahol a légvédelmi rakétások állomásoznak. A fapados légitársaságok is három-négyszeres fizetéssel veszik át a pilótákat, de nagy a kereslet az angolul jól beszélő mérnök, műszaki tisztek és altisztek iránt is.

– A szolgálati törvény módosításával, pótlékok kifizetésével akarják kiegészíteni a katonák fizetését – árulja el Szenes Zoltán, aki szerint az állomány 30 százalékos nyári béremelése sem jelent hosszú távú megoldást. A probléma gyökere ugyanis az évtizedek óta tartó alulfinanszírozottság, amely nemcsak a versenyképtelen fizetésben jelenik meg, hanem az elavult technikában és a felszereléshiányban is. Noha a kormány 2016. évi költségvetésben már a GDP 0,88 százalékában határozta meg a védelmi költségvetés nagyságát, a jövő évi emeléssel gyakorlatilag csak „visszaadja” a 2011-ben elvett pénzt, amely akkor 50,9 milliárd forintos visszavágást jelentett. A katonai költségvetés lassú, GDP-arányosan számított évenkénti 0,1 százalékos emelése pedig nem tudja megoldani az elavult harci technika és felszerelés problémáját, ami a haderő rossz feltöltöttségének másik oka.

– Bár a Magyar Honvédség ez év nyarán és ősszel jól helytállt a határvédelmi feladatokban, mégis látszott, hogy csak teljes erőfeszítéssel tudta teljesíteni a haderő ötödét igénybe vevő régi-új feladatokat. Tartós megoldás csak az lehet, ha a kormány hozzálát a haderő krónikus lemaradásának tudatos, programszerű felszámolásához – véli a tábornok.

A megoldatlan problémák miatt az ellenzék is hevesen kritizálta a kormányt, főleg a katonák igénybevételének újraszabályozása miatt. Demeter Márta (MSZP) szerint az Orbán-kormány tehet az 5500 fős létszámhiányról, aminek része, hogy 2009 és 2014 között csak a legénységi állomány létszáma közel 1000 fővel csökkent. Erre azonban semmiképp sem lehet megoldás a katonák és honvédségi dolgozók extrém túlterhelése, amely akár a feladatellátás rovására is mehet. – Ráadásul látszik, hogy a honvédség feladatai a jövőben nem csökkenni, hanem nőni fognak, ezen megnövekedett feladatok ellátása már rövid távon is elképzelhetetlen a jelenlegi létszám- és forráshiány mellett – mondja Demeter Márta.

A szolgálatteljesítésre vonatkozó módosításokat elképesztőnek nevezi, ugyanis a szolgálatszervezésért felelős parancsnok kezét semmilyen törvényi szabály nem köti a jövőben. – Az alaptörvény és a honvédelmi törvény rendelkezései szerint még rendkívüli állapot esetén sem önhatalmúlag a szolgálati elöljáró, hanem a különleges jogrendben kiadott rendelet határozza meg a szolgálati jogviszony szabályait. Ezt most feles törvénnyel iktatják ki – mutat rá Demeter Márta, aki képviselőtársaival a békeidejű létszámfeltöltés azonnali megkezdésére adott be határozati javaslatot.

A képviselő a kormány személyi állományhoz való problematikus hozzáállásának példáját látja abban is, hogy nem tesznek semmit a Buda-Cash-ügy miatt 1,8 milliárdos kárt szenvedett honvéd egészségpénztári tagok – többségében katonák, rendvédelmi, nemzetbiztonsági dolgozók – kisegítésére. Erre vonatkozó javaslatuk a szakbizottságon még átment, a parlamentben azonban már nem támogatták a kormánypártok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.