Se virág, se pezsgés, se rendőrőrs

Kaposvár magára hagyott városrészében a polgári miliő már csak emlék. A lakók a betelepítettekre panaszkodnak.

Tompos Ádám
2015. 12. 07. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaj, egy rendőrőrs nagyon jó lenne ide, hol írjam alá? – Kaposvár Donner nevű városrészében járunk, a lelkesedés egy idős hölgyé. Gyorsan tisztázzuk vele, hogy mi nem szignókat gyűjtünk, hanem annak az akciónak a sikeréről érdeklődünk, amelyet még a helyi Együtt és a vele szövetséges Polgári Szabadság Platform hirdetett a nyáron. Ezen balliberális alakulatok ugyanis ahhoz kérték a városrész lakóinak hozzájárulását, hogy a donneri könyvtár üresen álló ingatlanjából alakítsanak ki önálló rendőrőrsöt a romló közbiztonság miatt. Több mint 1700 aláírás gyűlt össze. Az említett épület most is romos. Ablakában egy 2011-es papír hirdeti, hogy a kikölcsönzött könyveket már ne ide hozza vissza az olvasó. Helyette egy úgynevezett mobil őrs állt szolgálatba: ez annyit tesz, hogy viszonylag sűrűn keresztülhajt a Donneren egy rendőrautó. Ottjártunkkor több óra leforgása alatt egyébként eggyel sem találkoztunk.

Az Együtt képviselője, Pintér Lóránd lapunknak úgy fogalmaz: legalább húszéves ügy ez, úgyhogy még korai lenne arról beszélni, hogy valóban gyógyírt jelent-e a gondokra a mobil őrs. Pintér csak azt nem érti, hogy a városvezető Szita Károlyék miért nem tudták megoldani ezt a problémát, hiszen a halogatással csak a saját dolgukat nehezítik évről évre. Úgy látja azonban, hogy Kaposvárnak van lehetősége arra, hogy biztosítsa itt a folyamatos rendőri jelenlétet, és ezzel a rendet.

A városrész fideszes képviselője, Szép Tamás megoldásként a gyakoribb rendőri jelenlét mellett a városrész rehabilitációját javasolja, de az Együtt ívét nem írta alá. A rendőri jelentésekből egyébként az derül ki Szép szerint, hogy az objektív bűnözési mutatók nem roszszabbak, mint Kaposvár más részein, de a szubjektív biztonságérzet érezhetően rosszabb. Önkritikusan jegyzi meg ugyanakkor, hogy amikor a Donner központját rendbe hozták, azt hitték, kicsit talán jobban vigyáznak majd rá, de az lett az eredmény, hogy csak még többen jöttek ki ácsorogni a városrész központjának számító, söröskorsót formázó szobor köré.

Az ácsorgás önmagában nem is lenne probléma, de van, hogy égett gumiszag terjeng az egykor szebb napokat látott negyed szűk utcáin: nem ritka a spontán autóverseny errefelé. Szép Tamás szavait csak megerősíteni tudják a boltba tartó nők és a kocsmapultot támasztó férfiak. Egy kilencvenéves néni hosszan mesél, évtizedek óta lakik a kerületben.

– Az én időmben több sarkon is álltak a rendőrök, akik akkor is szóltak, ha a havat nem takarították el, most meg nézze, ez van – mutat felháborodva egy kuka mellé dobott jégkrémpapírra. Bezzeg valamikor virágos Kaposvárnak hívták a várost. Felidézi, hogy régen mennyi kocsma, kávéház és bolt volt a Donnerben, ma már viszont egy hentesüzlet sincs. Úgy mutat az egykori bohémnegyedet Kaposvár belvárosával összekötő, kerengős vasúti felüljáróra, mintha életveszélyes függőhíd lenne. – Biciklisek és gördeszkások is száguldoznak ott lefelé, egyszer majdnem el is sodortak – mondja. Ennél azonban nagyobb problémának tartja, hogy a betelepítettek – itt lehalkítja a hangját – nem akarnak dolgozni. Panaszolja, hogy bement egyszer a „Clubba”, és senki nem akart segíteni neki, tüzelőfát kellett volna kipakolni.

Betérünk mi is a borozóba, és amikor a közbiztonságról érdeklődünk, csak legyintés a válasz. Rosszkor jöttünk, mondja a műbőr sapkás férfi a fehér házmester mögül: nyáron, estefelé menjünk végig a Szigetvári utcán, és nem lesz belőlünk semmi, ha felelünk a beszólogatóknak. A kialakult helyzetért a polgármestert okolják az ivóban. – Ő rakta ide ezeket a cigányokat – közli egy másik férfi, aki mindjárt elnézést is kér a mellette álló roma nőtől. De folytatja: bizonyos családok miatt nem lehet eladni a lakásokat. Tény, a bedőlőben lévő falakon ugyanolyan arányban fordulnak elő itt az emléktáblák, a mohafoltok, mint az „Eladó” feliratok.

A söröskorsónál álló bolt párkányán a márványborítás darabokra törött. Úgy rakták vissza, mint ahogy a díszpárnákat szokás a kanapéra. Hangoskodó, melegítős férfiak ácsorognak előtte, testvéreikként köszöntenek minket. A gyerekekre várnak, akik valamilyen műsort adnak az iskolában. A közbiztonságról érdeklődünk, mire nagy hanggal azt felelik, hogy azzal itt semmi probléma. Bezzeg Cserben, Kaposvár másik részén, ott aztán vannak bajok – mondja egyikük, majd a földre köp.

Cserbe, a szomszédos városrészbe azonban nem látogattunk el, mivel úgy láttuk, hogy baj az van itt is bőven. Pedig lehet, hogy épp arra cirkált a mobil őrs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.