Szijjártó visszaszólt a görögöknek

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a görög–török tengeri határ megvédése nem lehetetlen.

MTI
2015. 12. 08. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben az olvasható: Jannisz Muzalasz a görög–macedón határnál lévő Idomeni településnél fennálló helyzettel kapcsolatban – több hírportál szerint – úgy nyilatkozott: „nem akarunk vérontást, nem akarunk egy újabb Magyarországot”. A közlés szerint a görög bevándorlási miniszter ezzel utalt a várható rendőri beavatkozásra a menekültek eltávolítása érdekében, és hangsúlyozta, hogy szeretnék elkerülni az erőszakot.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter felidézte azt is, hogy Jannisz Muzalasz a Mega TV-nek adott interjúja szerint Görögország kizárását a schengeni övezetből „xenofób miniszterelnökök nyilatkozatai kezdeményezték”. Szijjártó Péter erre úgy reagált: Magyarország az egyetlen olyan ország, amely képes betartani az európai jogszabályokat, a magyar kormány képes ellenőrizni azt, ami az ország területén történik.

A Röszkénél történt összecsapásnak egyetlen oka van: az, hogy az illegális bevándorlók nem tartották be a szabályokat, nem mentek el a hivatalos határátkelőhöz, hanem megtámadták Magyarország és az Európai Unió külső határát, amit a magyar rendőrség arányos és szakszerű fellépéssel megvédett – hívta fel a figyelmet a tárcavezető a közleményben. „Értjük, hogy nagyon nehéz több ezer kilométer tengeri határ megvédése, de ha valami nehéz, attól még nem lehetetlen” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint Görögország és az unió külső határát egy közös európai erő tudná megvédeni, és elfogadhatatlan, hogy Athén ezt a javaslatot nem támogatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.