A tanulók külföldön látják a jövőt

Ugyan a megkérdezettek csak a terveiket vázolták, de az eredmény így is magas.

MNO
2016. 01. 13. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság migrációs potenciálja a rövid és a hosszú távú munkavállalást tekintve a kilencvenes évekhez képest a 2000-es évek elejére megnőtt – vázolja a TÁRKI legfrissebb felmérésében. Mint írják, a külföldi távozást fontolgatók aránya 2014 óta kis ingadozással ugyan, de 10-14 százalék körüli szinten maradt.

Az idei adatokat nézve az látható, hogy 2015 áprilisában a kivándorlást tervezők aránya a korábbi kétszerese volt, júliusra kismértékben csökkent, és októberre összességében változatlan maradt.

A rövid távú vagy hosszú távú munkavállalást, illetve kivándorlást, migrációt tervezők aránya a teljes lakosság körében (15 százalék) mérthez képest magasabb:

a dél-alföldi (19 százalék) és a nyugat-dunántúli (17 százalék) régiókban élők,

az érettségivel (16 százalék) és diplomával (21 százalék) rendelkezők,

a tanulók (67 százalék) és a munkanélküliek (27 százalék),

a saját anyagi helyzet jövőjével kapcsolatban pesszimisták (21 százalék) vagy optimisták (22 százalék), illetve

azok körében, akik nem tudják eldönteni, hogy elmennének-e szavazni, jelentősen magasabb a migrációt tervezők aránya (29 százalék).

A tanulók kategóriájánál álljunk meg egy szóra. Mint az Szeitl Blankától, a TÁRKI munkatársától megtudtunk, a csoportba a jelenleg képzésben (egyetem, főiskola, OKJ) részt vevők tartoznak, azok, akiknek fő státusa nem jövedelemmel rendelkező munkaviszony. Szeitl jelezte, hogy ugyan a megkérdezettek a válaszuk során csak a terveiket vázolták, de az eredmény, azaz a 67 százalék így is magas.

Jelentős különbségeket tapasztalhatunk a migrációs hajlandóság terén pártpreferencia alapján is. A Fidesz–KDNP, illetve az MSZP szavazói körében alacsony, a válaszmegtagadók, a bizonytalanok és különösen a Jobbik-szimpatizánsok körében magasabb a migrációs hajlandóság, ám emögött feltehetően egyéb tényezők, mint például a kor hatása húzódik meg.

Munkaerő-piaci szempontból vizsgálva a kérdést azt lehet látni, hogy az aktív népesség több mint fele ingázna egy általa választott külföldi ország és Magyarország között. Ami az országon belüli költözést illeti, ott azt mutatja a TÁRKI felmérése, hogy az aktív lakosság több mint 30 százaléka költözne el otthonából egy másik településre egy állás érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.