Putyin Moszkvába hívta Orbánt

Valószínűleg szó lesz majd a paksi bővítésről és a fegyvereladásról is.

MNO
2016. 01. 19. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt a portálunk elsőként jelezte, Orbán Viktor február 17-én Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyinnal.

A Népszabadság szerint a találkozót az utóbbi fél kezdeményezte, hogy szövetségeseket találjon az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozásához . A retorzió folytatását Orbán is megszavazta, viszont arról is beszélt, hogy azokkal „lábon lőttük magunkat”, mert egy exportra épülő gazdaság számára az ilyen intézkedések mindig ellentétesek a nemzeti érdekkel. A magyar miniszterelnök Moszkvában valószínűleg azt szeretné elérni, hogy hazánk kerüljön le az oroszok tiltólistájáról. Amennyiben ez megtörténne, újra szállíthatnánk gyümölcsöt, zöldséget, húst a hatalmas orosz piacra.

A lap forrásai szerint a találkozón a fegyvereladásról, illetve a honvédségi helikopterbeszerzésről is szó eshet. A magyar tervekben maximum harminc jármű beszerzése szerepel, aminek becsült forrásigénye 142 milliárd forint, ám az idei költségvetés nem tartalmazza ezt a kiadást. Orbán ennek ellenére egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú ügyben.

Egyértelmű, hogy a paksi bővítés is felmerül majd a beszélgetés során. Ágazati szakszervezetek attól tartanak, hogy az oroszok pénzhiány miatt lassítani szeretnék a projektet. A magyar fél azonban a források minél előbbi lehívásában érdekelt.

„A költségvetés helyzete messze nem annyira kritikus, hogy Oroszország elállna egy olyan projekttől, mint a paksi atomerőmű bővítése vagy akár csak az építkezés késleltetése is felmerülne” – felelte lapunk kérdésére Jevgenyij Mincsenko. Az ismert orosz elemző spekulációnak nevezte az ilyen és ehhez hasonló találgatásokat, megjegyezve azt is, hogy Moszkva éppen az Európai Unió tagországaival kialakított kétoldalú kapcsolatok erősítése révén enyhíthet a nyugati szankciókon. A paksi bővítésre ígért 10 milliárd eurós hitelt tehát semmi nem fenyegeti, az az elemző szerint továbbra is rendelkezésre áll.

Legutóbb a Bildnek nyilatkozva beszélt a növekvő gazdasági nehézségeket érintve arról Vlagyimir Putyin, hogy a külkereskedelmi egyenleg pozitív maradt, s az országnak 300 milliárd dolláros aranytartaléka van. Ezt megerősítik a Nemzetközi Valutaalap adatai is, melyek szerint Oroszország tartaléka 2015 novemberében 365 milliárd dolláron állt, ami ugyan folyamatosan fogy, de a jelen viszonyok közt még évekig kitart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.