Az értelmiség teljesen kiszorul a hatalomból

Szelényi Iván szociológus-közgazdász a Századvég folyóiratában kritizálja a kormányt.

Buzna Viktor
2016. 02. 06. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üde színfolttal gazdagodott a kormány ideológiai palettája azzal, hogy a közpénzmilliárdokkal támogatott Századvég Alapítvány folyóirata a társadalmi tőke megvitatásának szentelte aktuális számát. A kötet a Beszélgetés Szelényi Ivánnal a társadalmi tőke szerepéről a hatalom, a piac és a „varázskertek” működésében című interjúval zárul – a sokat sejtető cím azonban a kormány szellemiségével nehezen összeegyeztethető beszélgetést takar.

A nemzetközi tudományos pályát befutó magyar szociológus-közgazdász, tizenhat oldalas interjúban fejti ki a Fidesz-kormány működésével kapcsolatos kritikus véleményét a hazai politikai és szellemi elit állapotáról. Szelényi már a beszélgetés elején tisztázza: Magyarországot mint posztkommunista társadalmat elsősorban zárt kapcsolatok jellemzik. A jelenséget Tamás Gáspár Miklós filozófustól kölcsönzött fogalommal értelmezi: a magyar társadalom törzsi alapon szerveződik. E társadalmak mintájára az SZDSZ-esek is segítették az SZDSZ-eseket, a fideszesek is a fideszeseket, mert felépült a kapcsolatrendszer – jellemzi a magyar politikai elit természetét Szelényi.

Mindez pedig – derül ki az interjúban – a rendszerváltás óta olyan társadalmi tőkéhez juttatja a magyar politikai elitet, ami aztán extraprofittal kecsegtető vagyoni gazdagodást tesz lehetővé a törzs tagjai számára. A szociológus-közgazdász szerint a posztkommunista Magyarországon a politikai hatalom és a tőke közötti összefüggés mindig is nagyon erős volt. Az idő múlásával azonban a jelenség nem gyengült, hanem éppen erősödött.

– Nem tudnám megmondani, hogy valóban nőtt-e a zárt kapcsolatokon belül kialakuló akciók sűrűsége és az így keletkezett profit fölötti járadék. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy igen – állítja Szelényi. Hangsúlyozza: erre a jelenségre nem feltétlenül a korrupció a legszerencsésebb szó, az így megszerzett hasznot ezért nevezi járadéknak. Szelényi szerint ugyanis Oroszországhoz vagy Kínához hasonlóan Magyarországon is joghézagok alapján, s nem a jogszabályokkal szemben zajlik a közvagyon szétosztása. A kutató más párhuzamot is fellel Magyarország és a keleti modellek között: mégpedig azt, hogy a politika intézményesült befolyást gyakorol a gazdasági szféra felett.

Nem véletlen, hogy Magyarországon már majdnem minden fontos pénzügyi elosztás a Miniszterelnöki Hivatal alá tartozik – állítja a Századvég folyóiratban Szelényi, majd így folytatja: Oroszországban mindenről Putyin, Kínában mindenről Hszi elnök dönt. A kutató mégis megjegyzi, a keleti társadalmak fejlődőképesebbek.

Szelényi szerint hasonlóan Németországhoz, hazánkban sem volt nagy szerepe az értelmiségnek a mostanra kialakult állapotokban. A rendszerváltás után ugyanis a hatalom egy profi politikai osztályhoz került, ami a kezdetektől gyenge értelmiséget háttérbe szorította. Ebben Magyarországon óriási szerepet játszott az MSZP 1994-es nagy politikai győzelme – véli Szelényi, szerinte akkor az államszocializmusban politikai képességeket szerzett gárda került hatalomra.

Végül is ugyanez történt a Fidesszel – folytatja –, a párt vezetésében ugyanis keveseket leszámítva, nem volt jelen értelmiségi polgár. A szociológus-közgazdász ezért mulatságosnak tartja, hogy még mindig ekkora nyilvánosságot kap az értelmiség, szerinte ez a társadalmi osztály hamarosan teljesen kiszorul a hatalomból. Ha az ember bekapcsolja a rádiót vagy a televíziót, folyvást az úgynevezett értelmiségi burzsoázia (Szelényi szakszavával a „Bildungbürgertum”) szövege szól, csakhogy ennek jelentősége igazság szerint már nincsen – állítja a tudós.

Szerettük volna megtudni, egyetért-e Szelényi Iván gondolataival a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke és a folyóirat szerkesztőségi bizottságának tagja, Lánczi András. Megkeresésünkre leszögezte: az agytröszt szabad szellemi műhely. Az Orbán Viktor egyik fő ideológusaként jelölt Lánczi azonban nem olvasta a Szelényi-interjút. Bár felajánlottuk, hogy később is beszélnénk vele a megjelent írásról, Lánczi minden további kommunikációtól elzárkózott.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.