Béndek Péter visszavonul

Orbán volt tanácsadója polgári konzervatív pártot szeretett volna építeni, de úgy érzi, elért korlátaihoz.

Lakner Dávid
2016. 02. 08. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Búcsút mondok a nyilvánosságnak, ideértve a blogolást és a PKP vezetését. Az utóbbi bő három évben sok időt és minden mást áldoztam a polgári, liberális konzervatív gondolat, kultúra, és politika erősítésének, a megelőző húsz évvel együtt ennyire telt, elértem a korlátaimhoz” – közölte blogján, az 1000 A Mi Hazánkon Béndek Péter, a Polgári Konzervatív Párt (PKP) eddigi vezetője. Vasárnapi posztjában a filozófus leszögezte, úgy érzi, saját elképzelései alapján már nem tud a pártnak nagyobb szolgálatot tenni.

Béndek a blogját 2012 végén indította, akkor még 1000 leütés névvel. (Webcímében pedig a Nobel-díjas közgazdászra, Friedrich Hayekre utalt.) Először név nélkül jelentek meg posztjai, majd később elindította a Polgári Konzervatív Pártot, magát a Fidesz-kormánnyal szemben álló konzervatív tömörülésként meghatározva. Ezt a pártot aztán többnyire egyedül Béndek képviselte a nyilvánosság előtt, ismertebb még az alelnöki székben helyet foglaló, korábbi MDF-es Nagy Tamás lehetett. A filozófus egy Szabadság téri demonstráción is felszólalt, korábban pedig írt többek között John Locke individualista politikájáról és Rawls konstruktivizmusáról. Béndek 1992 és 2000 között az MTA Politikai Tudományok Intézetének munkatársa volt, az első Orbán-kormány alatt pedig a miniszterelnök szakértőjeként tevékenykedett.

Kerestük Béndeket a visszavonulásával kapcsolatban. Mint az MNO-nak elmondta, „a blogolásnak megvan az a bukéja, hogy míg valamekkora nyilvánosságot biztosít, sőt mondhatom, hogy a PKP is ebből nőtt ki, közben azzal nyugtatja a bloggert, a kommentelőket és a közösséget, hogy megteszik a feladatukat azzal, hogy blogolnak, kommentelnek és olvasnak. A blog egy idő után a cselekvés gátjává válhat, már pedig ma olyan állapotban van az ország, hogy ezt a gátat – vagy a hatalom oldaláról nézve: szelepet – fel kell számolni.”

Miután a filozófus 2013-ban egyszer már búcsút mondott, megkérdeztük, a mostani távozás is időleges lehet-e. Béndek elmondása szerint már akkor látta, hogy a blogolás önmagában nem vezet sehová, az újraindulástól kezdve pedig csak a párt támasztékának tekintette oldalát. Ma pedig a pártnak is búcsút intett „a korábban említett okoknál fogva. A cselekvés hatékonyságában gondolkodom, nem eszközökben.”

A filozófus szerint a távozás oka, hogy a PKP-nak jóval nagyobb nyilvánosságra és erősebb anyagi háttérre van szüksége annál, amit az ő képességeivel és kapcsolataival meg lehet szerezni. „Új vezetőkre van szükség, akik ugyanakkor vallják a párt alapértékeit és azt, hogy az országot a nyugatos, polgári társadalom, a nemzeti hagyományokból kiinduló modernizáló állam, a plurális közösségi élet, az egyéni szabadság és a szabadpiac teheti sikeressé a mindenféle ideológiai vuduval, demagógiával és olcsó hazudozással szemben” – közölte Béndek, aki hozzátette, addig is Széchenyit ajánlja szellemi táplálékul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.