Egykori NFM-es kémkedhetett az IMF-nek

Egy másik emberrel együtt előzetesben van, mivel meglehet: nemcsak a valutaalapnak, hanem az USA-nak is dolgozott.

MNO
2016. 02. 24. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Átlátszó szellőztette meg hétfőn, hogy kémkedéssel gyanúsítják a magyar hatóságok az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, Maxin Norbertet, és a cég magyarországi képviselőjét, B. Béla Szabolcsot. Mint írták, a rendőrség kiemelt bűnügyi egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által folytatott eljárás egyik jelentése szerint „a gyanúsítottak a rendelkezésre álló információk alapján hírszerzést folytattak egy Birodalom nevű szervezetben

az Amerikai Egyesült Államok, az IMF és a Svájci Alap részére”.

A Válasz.hu ma azt írta: információik szerint egyikük Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

Mint írták, Maxin annak a – közvetve amerikai tulajdonban lévő – Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek volt a stratégiai igazgatója, melyhez több banknak – mint a K&H, az OTP, az MKB és a CIB – is köze volt.

A Válasz.hu még érdekesebb információkat tudott meg a másik letartóztatottról. B. Béla Szabolcs a hivatalos életrajza szerint

az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt,

majd 2006-ig az Egyesült Államokban tanult és építette szakmai karrierjét – egyebek mellett a Világbank-csoportnál. Ezután a parlament gazdasági bizottsága mellett tanácsadóskodott, később pedig a Maxin-féle Arcade Kutatási és Fejlesztési Kft.-jét irányította. B. Béla Szabolcs a 2010-es kormányváltás után a

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyetteseként működött,

majd 2015-ig a külgazdasági miniszter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház üzleti stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

További érdekesség, hogy az Átlátszónak Maxin Norbert ügyvédje, Kertész Gusztáv egyszerűen nonszensznek minősítette az eljárást. Nemcsak azért, mert 2008-as elkövetésről van szó, hanem azért is, mert a kémkedési ügy nyomozati iratai nincsenek titkosítva, mint az más hasonló esetekben szokásos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.