„Ezt nevezik korrupciónak, de hát ez van”

Hajléktalan, politikai nagyágyúk és szomorú munkások a polgármestert választó Salgótarján helyzetéről.

Tompos Ádám
2016. 02. 29. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajléktalan férfi ül Salgótarján főterén, kezében egy dobozos sör. Fejével bök egyet a Fidesz kampányközpontja felé: osztanak kaját a túloldalon? Arra nézünk mi is: a kormánypárt narancssárgába burkolt hadiszállása előtt hatalmas bogrács áll. A hajléktalan férfi tegnap babgulyást kapott itt. Megkérdezzük, hogy melyik párttól kapta, mert a szocialisták is itt korteskedtek szombaton, de nem tud felelni. De mindegy is neki, mert őt csak az érdekli, hogy a gulyás jó volt.

Vasárnap viszont már nem gulyás főtt, és feltehetően nem is a választóknak. Az illat alapján marhapörköltre tippelünk, a célközönség pedig saccolásunk szerint a hurkolt sálban és narancsszínű nyakbavalókkal nyüzsgő aktivista hadtest. Nem messze ugyanezt a jelenetet látjuk a helyi MSZP-székházban, csak ott szeletelt kenyerek állnak halomban, az aktivistákon pedig kék és vörös póló van. A baloldal nem egy párttal és nem egy országgyűlési képviselővel támogatta meg a salgótarjáni kampányt, központjukban például mindjárt Varju Lászlóba botlunk, aki egy „Arany János utca” feliratú iratköteggel a kezében mondja el nekünk, hogy ők a délután még buzdítják egy kicsit a szavazóikat. Gőgös Zoltán is így tett, ő például a panelok közötti Gelka sörözőben járt, de csak hűlt helyét találtuk, a vendégek pedig nem akartak beszámolni arról, hogy miről beszélt velük az MSZP-s politikus.

A kocsma egyébként nincs messze attól az óvodától, ahol plüssállatok és fotósok gyűrűjében leadta szavazatát a fideszes Simon Tibor, és ugyancsak a közelben volt az az oktatási intézmény, egy vendéglátó-ipari középiskola, ahol Fekete Zsolt szavazott. Az ipari torzók között meghúzódó épület homlokzatán öt darab tábla állt, ezek tulajdonképpen a voksolás szimbólumai: három az Új Magyarország programot, kettő pedig az Új Széchenyi tervet népszerűsíti, vagyis a pénzt, az EU-s forrásokat. Egybehangzó vélemények szerint ez a választás igazi lényege: ki és hogyan tud pénzt hozni a városnak? Az iskola portásával főleg a hogyanról beszélgetünk: főleg arra vagyunk kíváncsiak, hogy az országos botrányok, mint például az oktatás ügye vagy a Nemzeti Választási Irodánál történtek, tudják-e befolyásolni a végeredményt.

A portás a fejét rázza, szerinte a helyben történtek sokkal fontosabbak, így például Kövér László itt elhangzott erős szavai sokkal jobban kicsapták a biztosítékot a magára hagyott városban, mint a kopaszok akciója vagy az oktatás és az egészségügy helyzete. Ezeknél még a helyi kampányhúzások is nagyobb súllyal esnek latba, ezt pedig sajnálja is a portás: a helyi politikusok ugyanis rájöttek erre, ezért aztán komoly színészkedés megy azokon a városi közgyűléseken, amiket közvetít a helyi televízió. Közben meg lenne más is, amivel foglalkozni kellene, például azzal, hogy folyamatosan és drasztikusan csökken a városban élők létszáma. Több százzal, de az is lehet, hogy ezerrel csökkent a papíron 37 ezres Salgótarján lakossága alig több mint egy év alatt.

Ennek az adatnak az ismeretében Salgótarján még csendesebbnek és kihaltabbnak tűnik a délutáni órákban. Különösen az az egykori acélgyár környékén, ahonnan meglepetésünkre egyáltalán nem szorult ki a kampány, sőt: a rozsdás fémelemekről és a gazzal benőtt düledező kerítésekről a jelöltek portréi néznek vissza. A Zalka Máté utcában pedig kis kampánycsapatra bukkanunk: fiatal srácok vonulnak tablettel, papírokkal és narancssárga tollakkal.

Persze van, akivel hiába állnának szóba. A Kék Acél söröző vendégei közül két ilyen illetőt is találunk. István és János mindketten büszke munkások, egykor a szemközti gyárban dolgoztak. Bármit kérdezünk, először mindig azzal állnak elő, mi volt itt régen. István, az egykori munkásőr szerint bátran lehetett kérni a Kádár-korszakban egy kanál zsírt a szomszédtól. A terepszínbe öltözött erdész, a huszárbajszú János, pedig azt mutatja, hogy május elsején mettől meddig állt a sor Kis-Moszkva (ez volt Salgótarján beceneve anno) Kis-Amerika (ez pedig az acélgyár könyékének a neve) városrészében. A változást így foglalják össze: régen bölcsőde volt az óvodával szemben, ma hajléktalanszálló, ami szerintük azt üzeni a gyerekeknek: ide fogsz jutni te is.

De amiatt mindketten lelkesek, hogy a vasat még nem lopták el a régi munkásotthonok kerítéséből. Az erdész egyébként két dolog miatt szavazott mégis a Fideszre: egyrészt lánya a Gagarinba járt, abba az iskolába, ahol korábban Simon volt az igazgató. Másrészt valahova kell szavazni, „ez állampolgári kötelesség”, és így kaphat valamit a város, pénzt, forrást. Ezt nevezik korrupciónak – teszi hozzá, majd így folytatja: de hát ez van. Úgyhogy reménykedünk, hátha jobb lesz, addig viszont sírva vigadunk a kocsmában, mint ahogy teszi azt a magyar paraszt – mondja a két büszke munkás.

Urnazárás után alig egy órával már a salgótarjáni MSZP-iroda udvarán állunk, ahogy a párt egyre lelkesebb aktivistái is. Negyed kilenckor kezd el futótűzként terjedni a tömegben, hogy Simon Tibor gratulált Fekete Zsoltnak. A hírre szélesednek a mosolyok és előkerülnek a vörös sálak, blézerek, melegítőfölsők, no meg a skandált vezényszavak, kampányszlogenek: „megnyertük”, „erős Fekete”, de a legnagyobb sláger talán az, hogy „polgármester úr”. Elhangzanak a sajtótájékoztatók, ami annyira feltüzeli a szocialista szimpatizánsokat, hogy szlogent cserélnek és azt kiabálják, hogy „nem félünk”.

És nem sokkal azután, hogy Fekete arról beszélt, a kabinettel és a fideszes országgyűlési képviselővel való együttműködésről beszélt, addig a nagyobbik kormánypárt kiadott egy közleményt, amiben úgy gratuláltak a régi/új városvezetőnek, hogy felszólították: az új költségvetésben tisztázza, miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését. Megkérdeznénk a büszke munkásból lett szomorú erdészt, hogy ezt minek nevezné, de a Kék Acél már biztosan zárva van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.