Facebook-perek sora kezdődhet a súlyos joghézag miatt

Kaotikus joggyakorlat övezi az internetes bejegyzések miatt indult pereket.

Buzna Viktor
2016. 02. 03. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi ítéletével ellentmondó döntést hozott kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Az intézmény egy 2010 óta húzódó ügy végére tett pontot, miután kimondta: az Index hírportál kiadója, illetve a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) nem felelős a portáljain közölt olvasói bejegyzésekért, vagyis kommentekért. Az ítéletről hírt adó Index felidézte: a persorozat azután indult, hogy az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com oldal üzemeltetője ingyenesnek feltüntetett szolgáltatásokra regisztrálóknak fizetési felszólítást küldött, majd tartozásként kezdett követelni kisebb-nagyobb összegeket. Ezt az MTE etikátlannak minősítette, nyilatkozatukat a hírportál is átvette. A megjelent cikkek alatt megkezdődött az olvasói vita, amely azonban hamarosan gyalázkodásba csapott át. A durva bejegyzéseket sérelmezve a cég jó hírnév megsértése miatt pert indított. Az első és másodfokon ítélkező bírák, valamint az Alkotmánybíróság is az ingatlanos portálok javára döntött, mondván: ha a szolgáltató ellenőrizetlen hozzászólások elhelyezésére lehetőséget biztosít, számolnia kell azzal, hogy ott sértő közlés is megjelenik, amiért felelősséggel tartozik. Ezzel a véleménnyel ment most szembe az Emberi Jogok Európai Bírósága, annak ellenére, hogy korábbi ítéletében a szerkesztett lapok felelősségét hangsúlyozta. Az Index pedig emlékeztetett: egy észt portál, a Delfi esetében a strasbourgi bíróság elítélte a véleményszabadság megsértésére való hivatkozást. A döntés megerősítette az észt bíróságok korábbi ítéleteit, amelyek szerint a Delfi eljárása a gyűlöletbeszédnek és erőszakra való uszításnak minősülő hozzászólások eltávolítására nem volt megfelelő.

Nem csak Strasbourgban okozott vitatható joggyakorlatot a virtuális gyalázkodás. Január végén Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere „jogtörténelmi” vereséget szenvedett a Szegedi Törvényszéken; a politikus egy becsületsértési perben maradt alul. Felelősnek találta ugyanis a bíróság, amiért az ismert közösségi oldalon, a Facebookon regisztrált adatlapján Toroczkai, illetve az oldalán hozzászólók becsületsértő bejegyzéseket közöltek. A durva hozzászólások törlését, valamint 350 ezer forintos bírságot meghatározó végzés előzménye 2014-ig nyúlik vissza. A fővárosi XIII. kerületi hírportált üzemeltető Mayer Aranka az év májusában írt cikket Toroczkairól: ebben neonácinak nevezte a politikust, s azt állította, a déli határon épült kerítést védő önkéntes mezőőrök meglőttek egy ártatlan embert. Ásotthalom polgármestere akkor pert indított, és nyert. Előtte azonban Facebook-oldalán is cáfolta a hírt.

– Ennyit a magukat újságírónak nevező, hangulatkeltő szennycsatorna-töltelékekről – írta Mayer Arankáról, majd a bejegyzés alatt nyomdafestéket nem tűrő vita indult. Közel huszonnyolcezer fős táborral követett közösségi oldalán így nemcsak Toroczkai nevezte „szennycsatorna-tölteléknek” a róla cikkező Mayer Aranka újságírót, de az elmarasztaló ítélet kifogásolta, hogy az egyik kommentelő különösen messzire ment: „Először talán az újságírót kellene lelőni, ha lehet” – írta.

Toroczkai később így elevenítette fel a történteket: – Erre ő bosszúból visszaperelt engem azért, mert az esetről beszámoló Facebook-bejegyzésemhez hozzászólók csúnyákat írtak róla, és ez sértette szegény lelkét. – Ha a bírói gyakorlat szerint a közszereplőnek mindent le kell nyelnie, akkor az újságírónál a szennycsatorna-töltelék is bele kell hogy férjen – folytatta a politikus, aki szerint Mayer Arankának mint „újságírószerű lénynek” tűrnie kell a megjegyzéseket. – Kértem a szimpatizánsaimat, hogy jelezzék felém, ha engem mocskoló hozzászólásokkal találkoznak – mondta a jobbikos politikus, jelezve: próbaperek sorát fogja indítani.

Kérdéseinkkel kerestük Mayer Arankát is, ő azonban végül visszalépett válaszainak közlésétől.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint Toroczkainak van igaza. Dojcsák Dalma, a jogvédő szervezet szólásszabadság-programjának vezetője megkeresésünkre leszögezte: közéleti vita zajlott a polgármester és az újságíró között. Az ilyen vitában az akár megbotránkoztató értékítéletet is tűrnie kell a résztvevőknek, s különösen igaz ez a közhatalmat gyakorló politikusokra, illetve a vitákban véleményt formáló, magukat a kritikának kitevő újságírókra. Szerinte az ítélet a jövőben visszaélésekre adhat okot, és tömeges öncenzúrához vezethet. – A Facebook technikai beállításai mellett jelenleg nincs lehetőség a kommentek előzetes moderálására – hangsúlyozta Dojcsák Dalma –, miközben az Alkotmánybíróság, illetve a jelen ügyben eljáró bíróság szerint is az egyszer megjelent komment megvalósítja a jogsértést. Ez könnyen öncenzúrára ösztönözheti a felhasználókat – tette hozzá a TASZ jogásza.

– A törvényszék indoklása az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére hivatkozik, ez azonban a szerkesztett weboldalak üzemeltetőinek felelősségét tárgyalja az anoniman elhelyezett kommentekért – mondta a jogász. Toroczkai esetében azonban közösségi portálon történt a bejegyzés, ráadásul a kommentelő kiléte is azonosítható volt. Kérdésünkre Dojcsák Dalma elmondta: a bírói gyakorlat lehetővé teszi, hogy az anonim felhasználók bejegyzéseket írjanak, majd bírói úton sérelmi díjat követeljenek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.