Küszöbön egy újabb konzultáció

Úgy tudjuk, hogy a kormánypárt nem kezd újabb utcai aláírásgyűjtésbe.

Markotay Csaba
2016. 02. 08. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, hogy a kormánypárt nem kezd újabb utcai aláírásgyűjtésbe, hiszen a betelepítési kvótával kapcsolatban már november eleje óta zajlik egy ilyen akció, és még hosszú hónapokig eltarthat (az ígéretek szerint addig folytatják, amíg az EU nem törli el a kötelező kvóták rendszerét, az Európai Bíróság viszont legkorábban az év második felében dönthet a magyar és a szlovák beadványokról – a szerk.). Így marad a hagyományos, levélben történő megkeresés, ahogy az korábban több konzultációnál is történt.

Rogán Antal egy szombati konferencián a megnőtt terrorkockázatra, illetve terrorfenyegetésre hivatkozva további, „a mindennapok biztonságát erősítő intézkedések” szükségességéről is beszélt, és jelezte, hogy ilyenekkel készülnek. Részleteket viszont nem árult el. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője úgy fogalmazott: az Európát érő ellenőrizetlen bevándorlás nem szűnt meg, a biztonsági szervek arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban, években terrorcselekmények várhatók Európában.

– Ez a helyzet azt kívánja meg, hogy „továbblépjünk a határok védelmén” – mondta a miniszter. Arról is beszélt, bízik benne, hogy a parlament az ellenzék támogatásával felelős döntést hoz, de ha nem, akkor a kormány az emberekhez fordul.

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz és a KDNP egyedül nem tudja biztosítani a kétharmados többséget a terrorveszélyhelyzet fogalmának jogrendbe iktatásával kapcsolatos alaptörvény-módosításhoz. Ez a terv a katonaság bevetésén túl a tervek szerint 60 napra rendkívüli jogokat adna a kormánynak. Ha terrorhelyzet van, akkor például lezárhatja a határokat, átírhatja a költségvetést, korlátozhatja a média működését, elrendelheti az internet fokozott ellenőrzését, kijárási tilalmat vezethet be, vagy akár gyűléseket, tömegrendezvényeket is betilthat. Ehhez ebben a formában sem a Jobbik, sem a baloldali ellenzéki pártok, sem a független képviselők nem járulnak hozzá, a kormány viszont nem hajlandó érdemi engedményekre. Bár a napokban a fideszes Gulyás Gergely jelezte, készek lennének arra, hogy a tervezett 60 napos időszakot 15 naposra csökkentsék, de az ellenzéki pártok szerint ez csak számháború, és valójában az számít, mit tehet a kabinet ebben az időszakban.

Az alaptörvény módosítása kapcsán kialakult vitát Rogán Antal a hét végén nonszensznek nevezte, és a szabadságjogok korlátozására hivatkozó ellenzéki bírálatokra válaszul előhozta a 2006. őszi eseményeket.

Az, hogy pontosan miként akar az emberekhez fordulni a kormány, egyelőre nem világos. Erre azonban több lehetősége is van. A Fidesz az utóbbi években gyakran élt a nemzeti konzultáció, illetve a különféle levelezések eszközével, ezek valamilyen formájára most is nagy az esély, de a sajtóban felvetődött már a népszavazás intézménye is. Utóbbival az a gond, hogy épp az alaptörvény mondja ki, hogy nem lehet referendumot tartani az alaptörvény módosítására irányuló kérdésről. Márpedig a terrorveszélyhelyzet bevezetésével az alaptörvényt írnák át. Ráadásul a népszavazás akár több hónapot is igénybe vehet, és az eredménye sem lenne kiszámítható. Ha ugyanis nincs meg az 50 százalékos részvétel, akkor a szavazás érvénytelen, és így eredménytelen is lesz, ami nagy presztízsveszteség lenne a kormánynak.

Elvben szóba kerülhet az előre hozott választás is, hiszen akkor szintén az emberekhez fordulnának, ráadásul a Fidesz tartósan magas támogatottsága esélyt adhatna a kétharmad visszaszerzésének. Ez viszont ugyancsak hosszadalmas folyamat lenne, ráadásul a pontos eredményt itt sem lehetne előre kiszámolni. A nemzeti konzultáció valamilyen formáját ezzel szemben, noha akár egymilliárd forintba is kerülhet, teljesen kockázatmentesen végig tudja vinni a Fidesz. Ebben az esetben ugyan nem lenne kötelező a parlamentre nézve a döntés, mint például a népszavazásnál, de a kormánypárt tud azzal érvelni, amivel már most is, hogy az ellenzéki pártok nem az emberek mellett állnak.

Nem Rogán az első, aki hasonló utalást tett a napokban. Orbán Viktor az állami rádiónak például azzal érvelt az új különleges jogrend mellett, hogy eszközök kellenek a kormánynak. Közlése szerint olyan helyzetre készül a javaslatuk, amikor „elegendő információ áll rendelkezésre arról, hogy megnövekedett a terrorveszély Magyarországon, és hitelt érdemlő információink vannak arra nézve, hogy terrortámadásokat készítenek elő a magyar emberek ellen”. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón pedig úgy fogalmazott: bízik benne, hogy az ellenzéki pártok nem veszik magukra annak ódiumát, ha Magyarországon történne valami. Hozzátette, a kormány mérlegelni fogja, hogy az alaptörvény-módosítás esetleges leszavazása esetén valamilyen formában egyeztessen a kérdésről az emberekkel. Simicskó István honvédelmi miniszter kifejtette: ha az „ellenzék megköti kezüket”, a magyar emberek biztonsága akkor sem szenvedhet csorbát. Az ügyben kerestük tegnap Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát, de írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Rogán Antal egyébként a hét végén azzal is érvelt, hogy Magyarországtól délre jelenleg is migránsok ezrei próbálnak bejutni az unió területére. A miniszter azt mondta, hogy a terrorizmus egy új, „barbár” formájával kell szembenézni, amelynek célja az európai civilizáció meggyengítése. – Ezek a terroristák már attól sem riadnak vissza, hogy polgári célpontokra, akár gyerekekre támadjanak – emelte ki, utalva a közelmúltban Párizsban elfogott terroristára, aki bölcsőde ellen is tervezett merényletet.

– Ha a kormány valóban a terrorizmus ellen akar küzdeni, akkor nem terjesztheti elő „vállalhatatlan” alaptörvény-módosító javaslatát, hanem „jogállami megoldással kell előállnia” – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. A szocialista politikus szerint nincs szükség újabb nemzeti konzultációra, „újabb milliárdok elköltésére”, hanem forrásokat kell biztosítani a valóban a terrorizmus ellen küzdő szervezeteknek. A Jobbik ötpárti egyeztetést sürget. Vona Gábor pártelnök szerint a terrorfenyegetettség és a kormányzati túlhatalom túl fontos téma ahhoz, hogy „politikai zsarolás” eszköze legyen.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.