Orbán elrendelte a határzár megerősítését

A kormányfő napirend előtti felszólalása nyitotta meg az Országgyűlés tavaszi ülésszakát.

MTI
2016. 02. 15. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2015-ös gazdasági adatok alátámasztják, hogy 2010 után sikerült megújítani Magyarországot, a magyar reformok működnek – közölte Orbán Viktor hétfőn napirend előtti felszólalásában a parlamentben, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján. Úgy vélekedett, 2016-ban új célt lehet megfogalmazni: a polgári berendezkedés felépítését.

A kormányfő elmondta, 2010-ben megpróbálták kivezetni Magyarországot a pénzügyi csődből, az adósrabszolgaságból, és az adatok azt mutatják, ez sikerült, a választott eszközök jók voltak.

Orbán Viktor ismertette a 2015-ös pénzügyi, költségvetési adatokat, a hiány és az államadósság mértékét, a munkanélküliségi számokat. Közölte: nominálisan még mindig nő a hiány, ezért annak megállításához előbb-utóbb „nullás költségvetésre” lesz szükség.

Mindenki léphessen egyet előre – ezt nevezte az idei költségvetés céljának Orbán. Kijelentette: ezt három eszköz szolgálja, az adócsökkentés, az otthonteremtés és a családok megerősítése. A miniszterelnök szólt a béremelésekről, melyeknek elmondása szerint a magyar gazdaság teherbíró képessége szab határt. Hangsúlyozta, hogy a pedagógusok elsőként részesülnek emelésben, amelynek erkölcsi és bizalmi okai is vannak.

A miniszterelnök elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását. Napirend előtti felszólalásában a migráció fokozódását valószínűsítette, és azt szorgalmazta, hogy Magyarország megvédése, a kötelező betelepítési kvóta elleni védekezés legyen nemzeti ügy.

A kormányfő azt mondta: 2016-ban Brüsszelben diplomáciai, jogi és politikai védekezésre lesz szükség, a déli határon pedig katonai és rendőri védekezésre.

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormány olyan pályára állította Magyarországot, ahol olcsó bérek vannak, és a támogatásokkal a multicégeknek kedveznek, az ország egy összeszerelő üzemmé vált. Schiffer András hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva azt mondta, ez a politika elüldözi a fiatalokat Magyarországról, így a magyar kormány is gerjesztője a globális egyensúlytalanságnak, amely a migrációs helyzet okozója.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy az oktatásból pénzt vontak ki, ugyanis szerinte egy fejlődő gazdaság alapját az oktatás jelenti. Számon kérte a közmunkások béremelését, és felhívta a figyelmet arra, hogy nyolc éve be van fagyasztva a közalkalmazotti bértábla.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint Magyarországon az emberek két dologtól félnek: a migrációtól és a terrorizmustól, illetve a pártállami idők visszatérésétől. Vona Gábor Orbán Viktor felszólalására válaszolva azt mondta, a Jobbik minden olyan intézkedést támogat, amely Magyarország biztonságát erősíti, megvédi a kvótától, a migrációtól, a terrorizmustól.

Jelezte ugyanakkor, a kormánypártok terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítását nem támogatják a jelenlegi formájában. Úgy értékelt: a javaslattal úgy próbálják a terrorizmussal kapcsolatos félelmeket enyhíteni, hogy közben erősítik a pártállam visszatérésével kapcsolatos félelmeket. A kormány javaslata egy lépés lenne Észak-Korea felé, a baloldal elképzelései pedig Köln irányába tennének lépéseket – értékelt Vona Gábor.

Harrach Péter, A KDNP frakcióvezetője Orbánra reagálva két témát jelölt meg, amelyek meghatározzák az idei évet. Ezek egyikeként a családi otthonteremtési támogatást emelte ki, amelynek célja a családok támogatása, a gyermekvállalási kedv növelése és a gazdaság élénkítése. A kormánypárti politikus súlyos problémaként hivatkozott a bevándorlásra, amihez szerinte a közel-keleti térségben helyben kell segíteni, Európában pedig a „fejekben kellene rendet tenni”.

Az MSZP frakcióvezetője pénzügyi és jogi garanciákat követelt a közoktatásban hétfőn a parlamentben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Tóbiás József azt hangoztatta: a hétvégi Kossuth téri demonstráción jogos követeléseiknek adtak hangot a résztvevők, a kormány szétverte a közoktatást és az egészségügyet. Hozzátette: a szóba állás nem jelent megállapodást, az ágazat szereplőinek bizalmához felelős kormányzati garanciák kellenek. Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy létbiztonságra, szociális és jogállami biztonságra van szükség.

Kósa Lajos szerint az MSZP-nek folyamatosan bocsánatot kellene kérnie a kormányzása idején hozott intézkedések miatt. A Fidesz frakcióvezetője azt sorolta a szocialistáknak címezve, hogy több 100 iskolát szüntettek meg, elvonták a 13. havi közalkalmazotti fizetéseket és nyugdíjakat, megszüntették az otthonteremtési támogatást.

Az LMP-s Schiffer Andrásnak válaszolva visszautasította, hogy a kormány nem tesz a gyerekek versenyképes tudásáért; a jobbikos Vona Gábornak pedig azt mondta: amíg nem tisztázzák Kovács Béla korrupciós ügyét, nincs jogalapjuk korrupcióról beszélni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.