Sok helyen kiürültek az iskolapadok

Egyes intézményekben a diákok hetven százaléka tiltakozott otthon maradásával.

Hutter Marianna
2016. 02. 29. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer gyerek nem ment iskolába hétfőn a „Nem leszek suliban” mozgalom miatt. A Facebookon szerveződő, 34 ezer csatlakozót felmutató akció lényege az volt: a szülők nem engedik iskolába gyermekeiket, hogy ezzel fejezzék ki szolidaritásukat a pedagógusokkal, és tiltakozásukat a jelenlegi közoktatási rendszer ellen. Hogy országszerte pontosan hány diák töltötte iskolán kívül a hétfőt, arra pontos számot írni nehéz lenne, már csak azért is, mert tombol az influenza az országban, így a hiányzás nem feltétlenül jelent tiltakozást. Ám a „Nem leszek suliban” oldalán felbukkant beszámolók árulkodók: Baján volt olyan intézmény, ahol a 18 fős osztályból mindenki kihagyta a tanítást, Pécsett az egyik tizenkettedikesekből álló 32 fős osztályból mindössze négyen jelentek meg, de az egyik budapesti gimnázium tizedikes osztályában is csak 14 diák ment iskolába a 33-ból.

A Kettős Mérce blog 250 osztályból származó, nem reprezentatív felmérése szerint 6788 diák közül hétfőn 1989 ment iskolába, tehát 70 százalékuk hiányzott. Hasonló volt az arány a pedagógustiltakozást kiváltó miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is. Pilz Olivér, az iskola tanára és egyben a Tanítanék Mozgalom képviselője arról beszélt a Magyar Nemzetnek: náluk a diákok 75 százaléka hiányzott. Az ő osztályába például 36 gyermek jár, közülük mindössze heten voltak iskolában. A kezdeményezésről egyébként úgy vélekedik, a szülőknek túl sok más lehetőségük nincs, hogy kifejtsék véleményüket az oktatási rendszerről. Pilz nem hiszi, hogy a gyerekek felkészültségét ez az egy hiányzás befolyásolná. Azt viszont határozottan kijelentette: nem ők szervezték az akciót. Pont ezért a hozzájuk forduló szülőknek nem is adtak tanácsot, a gyerekek hiányzása mindenkinek a saját döntése kellett hogy legyen.

Pukli István, a miskolciak tiltakozásához elsők közt csatlakozó budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója is arról beszélt: konganak a folyosók náluk. Az intézmény 562 tanulója közül 306-an maradtak otthon, tehát 54 százalék. Például az igazgató 30 fős osztályából mindössze egy gyerek volt iskolában. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azt válaszolta a 444.hu kérdésére, hogy ők nem tudják, hány gyerek hiányzott hétfőn az iskolából, mert nem feladatuk ezt számon tartani.

Puskás Krisztina, a „Nem leszek suliban” mozgalom kezdeményezője a Magyar Nemzetnek azt mondta: az akció azért jutott eszébe, mert nagyobbik, hatodikos gyermekén maga is tapasztalta, hogy az oktatási rendszer rossz irányba megy. Mint mondta, ő „nem tüntetős fajta”, neki a passzív ellenállás jutott eszébe, amire úgy látszik, sokaknak volt igényük. Puskás elégedett az eredménnyel, a visszajelzések alapján sokkal többen vettek részt az akcióban, mint ahogy azt előre jelezték. Palkovics László nyílt levele kapcsán – amelyben az oktatási államtitkár „károsnak és megosztónak” nevezte a kezdeményezést – úgy reagált: a jelenlegi oktatáspolitika sem vezet előre. Inkább a mostani rendszert tartja károsnak a gyerekekre, így a szülők feladata őket megvédeni ettől.  A szervező szerint a „Nem leszek suliban” mozgalom után is tervezik folytatni a tiltakozást, elkezdték egy szülőkből álló országos hálózat kiépítését. Ennek célja az lesz, hogy ők is valós javaslatokkal segítsék az oktatás fejlesztését. A munkába azokat a szülőket is szeretnék bevonni, akik nem értettek egyet azzal, hogy ne menjen iskolába a gyerekük, illetve számítanak a Civil Közoktatási Platform szakembereire is.

Hoffmann Rózsa volt közoktatási államtitkár Facebook-oldalán azon tűnődött: a tiltakozó szülők vajon azt szeretnék-e, hogy a gyermekeik a „magyar kultúra értékeit becsülni tudó ifjakká váljanak”, vagy „csekély műveltségű, befolyásolható emberekké”. A KDNP-s politikus hétfőn SMS-ben kifejtette, a gyerekek iskolától való távoltartását elsősorban pedagógiai okok miatt nem tartja jó kezdeményezésnek. Szerinte például üzenheti az okokat nem értő gyerekeknek, hogy az iskola nem fontos, relativizálhatja a munkát, a kötelesség teljesítését, de a hiányzás vagy nem hiányzás kérdése miatt nemkívánatos, súlyos konfliktusok is keletkezhetnek a gyerekek között.

A „Nem leszek suliban” kezdeményezés a politikusokat is megmozgatta. Az MSZP-s Hiller István arról beszélt: egyetértenek a szülőkkel, a gyermeket a középpontba állító új közoktatási törvényre van szükség, a Kliket pedig meg kell szüntetni. A DK politikusa, Niedermüller Péter szerint a Fidesz „pökhendi párbeszéd-képtelensége” vezetett ahhoz, hogy ma már nemcsak a tanároknak és a diákoknak, hanem a szülőknek is tiltakozniuk kell a közoktatás tönkretétele ellen. A párt felszólította a kormányt, ismerje be oktatáspolitikájának kudarcát, és azonnali hatállyal szüntesse meg a Kliket. A mozgalomra a Fidesz úgy reagált: a gyermekeket és a pedagógusokat nem lenne szabad felhasználni politikai akciókhoz, mint azt a szocialisták teszik. Hangsúlyozták, a pedagógusok ma minden támogatást megkapnak a kormánytól, béremelésükre eddig 234 milliárd forintot fordítottak, és a javaslataikat szem előtt tartva megkezdődik a Klik átalakítása. A Jobbik képviselője, Dúró Dóra lapunknak úgy nyilatkozott: pártjuk szerint jogos a tiltakozás és a felháborodás mind a szülők, mind a tanárok részéről, de nem tartják szerencsésnek a gyerekeket bármilyen módon belekeverni az ügybe. Ikotity István, az LMP képviselője úgy vélte, a pedagógusok, a szülők és a diákok határozott kiállása hozhat érdemi javulást az oktatásban, a kormány ugyanis csak úgy tesz, mintha meghallgatná a problémákat, de érdemi lépésekre nem hajlandó. A PM csatlakozott a „Nem leszek suliban” mozgalomhoz, mert szerintük ma Magyarországon a tanárok és a szülők kezdeményezése adhat érdemi visszajelzést a közoktatási rendszernek.

A szaktárca vezetője az M1-nek azt mondta, a kezdeményezés nem szolgálja a köznevelési rendszer megújulását. A csatorna hétfő esti Híradója azt közölte, hogy becslések szerint mintegy 50 ezer gyerek nem ment iskolába.

(MN)



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.