Tőkecunami zúdul Etyekre?

Nem csitulnak az indulatok az etyeki kisvasút ügyében.

Velkei Tamás
2016. 02. 15. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szőlők felől érkezik majd a vonat. Átvágja a földutat, majd a gesztenyesor mellett halad, aztán ismét keresztezi az utat, végigmegy ezeken a földeken, befordul az istállónk mögött, a szénakazlak mentén robog, végül az erdő mellett, a semmi közepén épülő megállóba fut be – mutatja az etyeki kisvasút tervezett nyomvonalát Kerényi Ferenc, akinek etyek-botpusztai otthona és lovardája közvetlen közelében vezetnék a vágányt. Nem érti, miért nem a pusztában vezetik el a nyomvonalat, és azt sem, miért kapott közeli szomszédja, Fischer László farmja mellé egy vasútállomást. – Ez kiemelt állami beruházás? Semmi nem indokolja! – mondja felháborodva.

Több tervezet is készült a nyomvonalra, ám szerinte egyet akartak csak elfogadni, a többit falból rajzolták. Igaz, teszi hozzá, a többi tervezet közül is csak egy nem érintené a földjét. – Mondtam, itt valami félreértés lehet, csak nem feszítik már a vonalat a házak közé! Megdöbbentem, amikor bementem a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-hez, és megláttam a terveket: de igen, ott haladna a szerelvény – panaszolja tovább Kerényi Ferenc.

Senki nem tájékoztatta őket. Ma sem tudják, a megállók kiosztását például ki javasolta, az itt lakók nehezményezik, hogy kihagyták őket a döntésekből. Nem értik, hogy a helyi polgármester, Garaguly Tibor benne volt a döntőbizottságban, ám érintettség miatt nem szavazott a nyomvonalról. Ezért vadidegenek döntöttek róla.

– Valószínűleg a kisvasút nyomában tőkecunami zúdul majd Etyekre; itt már nem is arról van szó, legyen-e kisvasút, vagy se. De hogy én a földemet nem fogom odaadni senkinek, az biztos, jöhetnek akár karhatalommal is! – szögezi le Kerényi úr, aki a történtek miatt a Körpince Kör Hagyományőrző Egyesület elnökeként feljelentést tett az ügyészségen.

A szomszéd Fischer László telke után a szőlőhegy melletti völgybe fordulna a leendő vonat – gondosan kikerülve a szőlőültetvényeket –, néhány helybéli kertjének végében csattogna, s bár távolabb haladna a Kolumbusz utcai házaktól, a vonalnak itt sem örülnek. Az egyik lakó elmondja: egy éve élnek itt, a nyugalom miatt költöztek ide. – Nem vagyunk kíváncsiak a vonatzakatolásra. Attól félünk, hogy ezután átjáróház leszünk; aki majd borozgatni akar, itt fog keresztülmenni – panaszolja a férfi.

Az utcában élők ugyancsak a sajtóból értesültek a fejleményekről, és a Google Earth program segítségével próbálták összerakni, hol halad majd a vonat. A férfi aláhúzza: a polgármesternek a lakók érdekeit kellene ismernie, nemkülönben képviselnie, főleg ha olyan terv van napirenden, amelyet az itt élők társadalmilag és gazdaságilag egyaránt kockázatosnak tartanak. – Ha pedig így van, mennyire releváns egy ilyen beruházás nyolcmilliárd forintért? – teszi fel a költői kérdést. Úgy véli: ha a közlekedés fejlesztése volna a cél, elég lenne a tanulmányban is feltüntetett pár utasnak néhány kisbuszt forgalomba állítani. (Mint az Origó megírta, a Speciálterv Kft. tanulmányában az áll: Bicske és Etyek között naponta nyolcvanan utaznak busszal, Etyek és Alcsút között még ennyien sem, csak harmincan, míg Etyekről Budapestre 1340-en. A kiválasztott és hivatalosan támogatott vonalvezetés egyébként 28,6 millió forintos hiányt termelne.)

A Kolumbusz utcaiak javasolják: ha a döntéshozóknak Etyek fejlesztése a céljuk, építsenek inkább bölcsődét, az „iskola is úgy néz ki, ahogy”, nem beszélve a rossz utakról. A faluban több helyen, így az egyik szupermarket melletti virágboltban is aláírást gyűjtenek a tervezett vonal ellen, ottjártunkig a betérők harmada írta alá. – Akit nem érint, azt nem érdekli a kisvasút – tudjuk meg az eladótól, ám ettől függetlenül az íveken szépen gyűlnek az ellenző szignók.

A virágboltos hölgy közli, ők sem kaptak hivatalos információkat, a hírekből tudnak tájékozódni. – A nagykutyákhoz, birtokosokhoz nem nyúlnak, csak a kisemberekhez – szól közbe Tiszekker Ferenc tulajdonos. – Rókusfalvy Pál hozta ide a pénzt, ám attól félünk, ezután majd hetente lesznek fesztiválok, amire több ezer ember látogat a négyezres faluba. Majd kerülgethetjük őket meg a hányásukat a buszmegállóban, mert amikor rendezvény van, a sok magából kivetkőzött egyén nem tud viselkedni, és mindenfelé ordítozik az utcán – mondja szomorúan.

Keressük a megemlített korábbi médiaszemélyiséget, ám sem a pincéjénél, sem az éttermében nem találjuk. A személyzet azt mondja, nem mindig tartózkodik a faluban a főnök. De nem csak őt nem érjük utol: hetek óta elküldött levelünkre a polgármester, a többi érintett település vezetői és a térség országgyűlési képvelője sem reagált lapzártánkig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.