Amikor az anyai ösztön legyőzi a drogokat

Tíz éve segít a Józan Babák Egyesülete a droghasználó várandós nőknek abban, hogy egészséges gyermekük születhessen.

Győr Ágnes
2016. 03. 29. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapprobléma, hogy nincs hivatalos, a drogos kismamák ellátásához kapcsolódó orvosi protokoll – mondta Oberth József, a Józan Babák Egyesületének munkatársa. A szociális segítőt abból az alkalomból kerestük meg, hogy az általa vezetett szervezet tízéves fennállása alkalmából a napokban Gyermekvállalás és droghasználat címmel tartott konferenciát. Az egyesület, amelynek elsődleges célja az, hogy a droghasználó várandós nők mielőbb ellátásba kerüljenek, sorstárssegítő civil kezdeményezésként indult 2006-ban. Olyan rekreációs droghasználó – kábítószert alkalmanként, valamilyen aktivitáshoz kötődve fogyasztó – anyák voltak a pácienseik, akik várandósságuk alatt saját bőrükön tapasztalták meg, hogy nem jutnak megfelelő segítséghez az ellátórendszeren belül.

– Évente körülbelül ötven nő fordul hozzánk, többségükben olyanok, akik terhességük tudatosulásának pillanatától a magzat jólétét tartják szem előtt. Esetükben nincs probléma a motiváltsággal, vagy az együttműködési hajlandósággal. Sokszor éppen abban kell segíteni nekik, hogy ne próbáljanak meg az egyik pillanatról a másikra teljesen absztinenssé válni. Ez ugyanis veszélyes, vagy akár végzetes is lehet az anyára és a magzatra nézve is, amennyiben nem kontrollált körülmények között történik meg – fejtette ki Oberth József.

A szervezet Budapesten, egy VIII. kerületi, korábban orvosi rendelőként funkcionáló helyiségben működik. Döntő részben állami pályázatokból fedezi költségeit. Úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele. Nem követelmény például a szermentesség, a betegbiztosítás (taj-kártya) megléte, sőt a szolgáltatást igénybe vevő akár nevének közlése nélkül is kaphat segítséget. Az anyák lelki és gyakorlati segítséget kapnak a klub munkatársaitól. A kliensek közül sokan a kialakult bizalmi kapcsolat miatt évekkel azután is visszajárnak, hogy már megszületett a gyermekük. Kérdésünkre – körükben milyen gyakori, hogy a szülés után ismét a szerekhez nyúlnak – Oberth József elmondta: többségük hosszú távon is képes józan maradni. Probléma rendszerint olyankor van, amikor az illető függősége eleve valamilyen pszichiátriai problémával is párosul, vagy olyan szociális helyzetbe kerül, hogy elveszik a gyermekét.

A szerhasználat melletti terhesség témája az év elején a közbeszéd homlokterébe került, amikor februárban Törökszentmiklóson két várandós nőt vittek kórházba, mert dizájnerdrogokat fogyasztottak. Mindkét érintetten császármetszést kellett végrehajtani a szakembereknek, s noha a csecsemők életben maradtak, súlyos agykárosodást szenvedtek. Március elején az illetékes szervek első fokon a csecsemők nevelésbe vételéről döntöttek. Az esettel kapcsolatban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, olyan törvénymódosítást szeretne, amely a kábítószerrel való visszaélésen felül külön büntetné a magzatok egészsége ellen vétő kismamákat. Oberth József a Magyar Emberijog-védő Központ Alapítvány elnökeként akkor ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az NLCafé.hu-nak, hogy az elképzelés elsősorban azért problémás, mert ha az érintett kismamáknak további büntetéssel kellene szembenéznie a kábítószerrel történő visszaélésen felül, az azt eredményezné, hogy még a mostaninál is kevesebb lenne azoknak a száma, akik ilyen helyzetben segítőszervezetekhez fordulnak.

Az egyesült államokbeli Tennessee 2014-ben radikális jogalkotási eszközökhöz nyúlt, hogy csökkentse a szerhasználatot a kismamák körében. A belföldi és nemzetközi kritikák ellenére olyan törvényt fogadtak el, amely az anyát akár 15 év börtönbüntetéssel is sújthatná, amennyiben születés után a csecsemőnél kimutatható szerhasználat okozta károsodás. A jogszabályt támogatók azzal érveltek, hogy a szigorú szabályozás a rehabilitációs programok felé tereli majd az érintetteket, az ilyen foglalkozáson való részvétel ugyanis mentességet adott az anya számára a szigorú büntetés alól. Azok azonban, akik ellenezték a törvényt, azt állították, eleve kevés Tennessee-ben a rehabilitációs intézmény. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a szigorú büntetés kilátásba helyezése annyit ér majd el, hogy a szerhasználó édesanyák egyáltalán ne vegyenek részt terhesgondozásban, nehogy fény derüljön a függőségükre. A jogszabály hatálya július 1-jén lejár, a törvényalkotók döntése alapján pedig nem is hosszabbítják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.