Beteghalál miatt vizsgálódik az államtitkár

A 37 éves nő a rosszulléte után négy órával került a műtőasztalra, azóta elhunyt. Megnéznék, hibázott-e valaki.

MNO
2016. 03. 24. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálattal azt szeretnék tisztázni, hibázott-e valamelyik intézmény. Ha nem történt hiba, és csak a véletlenek okolhatók az esetért, a vizsgálat alapján akkor is kiderülhet, hogyan lehet elkerülni, hogy ilyen bizonytalan legyen a mentésre szorulók kórházi elhelyezése – mondta a Népszabadságnak Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár. A lap cikkében kitér arra is, hogy a vizsgálatot Beneda Attila helyettes államtitkár és Mészáros János, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetője felügyeli.

A vizsgálat előzménye, hogy egy márciusi napon a XII. kerületi Böszörményi útra riasztották a mentőket egy utcán összeesett beteghez. Noha gyorsan megérkeztek, azt követően hosszan keresték azt a helyet, ahol a stroke-gyanús nő megfelelő ellátást kaphat. A mentők a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyeletét értesítették rádión a várható érkezésükről, de az ügyeletes orvos azzal hárította el őket: stroke esetén a legnagyobb esélye a gyógyulásra egy szakcentrumban lenne a betegnek, és ez esetben a Szent János Kórház a területi ellátó. Ám a Jánosba se vihették a 37 éves nőt, mert a kórház a mentőszolgálatnál korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását.

Papíron így lett a Szent János helyettese a Szent Margit Kórház intenzív osztálya. A mentők ide meg is érkeztek a beteggel. Az ügyeletes orvos azonban nem akarta átvenni a beteget, mert nem volt az agyi katasztrófa ellátásához neurológus szakorvosa. Az ügyeletes orvos telefonálni kezdett, és fölhívta a Szent Imre Kórházat is, hogy vegye át tőlük a beteget. Ekkor a Szent Imre jelezte: ha a Margitban nem látható el biztonságosan a beteg, akkor mégis viheti hozzájuk a mentő.

Csakhogy ekkorra a nő már nem volt szállítható állapotban, leállt a keringése. Negyven percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd kiderítették, hogy a hasában felgyülemlett folyadék miatt azonnal műteni kell. A Szent Margit Kórház így hivatalosan is átvette a mentőktől az asszonyt. A mentők jelzése szerint ez 18 óra 5 perckor történt. Ezután megműtötték, a hasában elrepedt főütőerét megstoppolták. Bár a beavatkozás sikerült, a beteg azóta meghalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.