NVI-balhé: az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálódik

Molnár Zsolt mellett Szél Bernadett is hangsúlyozta: a nemzetbiztonságot érintő ügyről van szó.

MTI
2016. 03. 09. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Zsolt a testület zárt ülése után azt mondta: nem kaptak egyértelmű, megnyugtató választ arra, hogy kik, miért és kinek a szervezésében akadályozták a magyar jogállamiság egyik alapintézménynek munkáját. Annyit tudni, hogy összesen huszonkét feljelentés érkezett a hatóságokhoz. A nyomozás egyelőre folyamatban van, és mivel egy népképviseleti szervet ért incidens, az ügynek nemzetbiztonsági vonatkozása is van, így a testület is figyelemmel kíséri az ügyet – mondta a bizottsági elnök. Molnár Zsolt a magyar demokrácia szégyenének nevezte a történteket. Szerinte az egész magyar társadalom válaszokat vár, és az eddigi magyarázkodások elfogadhatatlanok. Hozzátette: egyetért azzal, hogy a választási törvényeken változtatni kell, ugyanakkor a jövőt érintő jogszabály-változtatással nem lehet elkenni az ügyet.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is azt mondta: számos nyugtalanító kérdés van, és az egész magyar demokrácia szempontjából fontos, hogy pontot tegyenek az ügy végére.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja és Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke is elítélte az NVI-nél történteket. A Jobbik képviselője hozzátette, ebben az ügyben „a Fidesz pofátlansága elképesztő méreteket öltött”, miután pártja nyakába akarják varrni az NVI-nél történteket. Állítólag egyes tanúvallomásokban a Jobbikhoz akarják kötni a fideszes Kubatov Gábor „fizetett verőlegényeit” – jelentette ki. Németh Szilárd ezt a jobbikos képviselő üldözési mániájának tulajdonította, és hozzátette: Kubatov Gábor már nyilatkozott ebben az ügyben. A fideszes képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség február 23-án, délelőtt fél tízkor internetes sajtófigyelés nyomán szerzett tudomást az NVI-nél történtekről, s húsz perccel később már a helyszínen volt. Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is kérte, hogy az NVI-nél történteket közösen vizsgálják ki, s a parlamentben hozzák meg a szükséges jogszabály-változtatásokat.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésén az újabb „kémügyet” is tárgyalták. Az Átlátszó.hu február végén írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok kémkedéssel gyanúsítják M. N.-t, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát és a cég magyarországi képviselőjét, B. B. Sz.-t. A Válasz.hu néhány nappal később azt írta: úgy tudják, egyikük Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

A testület tagjai csak szűkszavúan tudtak nyilatkozni, mivel folyamatban lévő nyomozásról van szó, amelyben számos minősített adat van. Az ellenzéki képviselők azt hangsúlyozták: bonyolult ügyről van szó, melynek politikai, fideszes vonatkozásai is vannak. Ennek nyomán alaposan ki kell vizsgálni az ügyet.

Németh Szilárd azt mondta: tisztázni kell, hogy egyáltalán valóban kémügyről van-e szó, a nyomozás végével viszont a nyilvánossággal is megosztják a fejleményeket.

Szél Bernadett arról is beszámolt, hogy a közelmúltban a Paks II.-beruházással kapcsolatban nyugtalanító választ kapott Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, ezért kezdeményezte, hogy a beruházással kapcsolatos megvalósíthatósági megállapodásokat kérje be a bizottság, hogy a testület tagjai és szakértői tanulmányozhassák őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.