Puskaporos hangulat Balatonfűzfőn

A fideszes politikusok ellenzik a beruházást, miközben a baloldali érzelmű városvezető egy követ fúj a kormánnyal.

Velkei Tamás
2016. 03. 05. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akarja-e ön, hogy Balatonfűzfőn, az ipari parkban működő veszélyes üzemekben további kapacitást bővítő fejlesztéseket hajtsanak végre; valamint hogy megvalósítsák a speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ néven ismertté vált lőporgyár és hadianyag-raktárbázist? – ilyen tartalommal nyújtott be két fideszes balatonfűzfői képviselő helyi népszavazási kérelmet a Nitrokémia területén létesítendő lőszergyár ügyében. A kérdések ellen március 2-ig lehetett felülvizsgálati kérelmet benyújtani, és amint arról Marton Béla független polgármester lapunkat tájékoztatta, mindkét feltett kérdés ellen érkezett kérelem. Ezeket a helyi választási bizottság továbbította a Veszprémi Törvényszékre.

– A bíróság döntését 30 napon belül meghozza, ami ellen nem lehet fellebbezni; a törvényszék vagy helybenhagyja a helyi választási bizottság korábbi döntését, vagy megváltoztatja úgy, hogy nem írható ki a kérdésben népszavazás. Ha a bíróság úgy határoz, hogy a népszavazás kiírható, akkor a testület elé terjesztem március közepén, majd a grémium áprilisban dönthet arról, mikorra írja ki a népszavazást. A határozatot követő 50–70 napon belül kell megtartani a helyi népszavazást – mondta el lapunknak a fűzfői polgármester.

A helyi választási bizottságot három helyi lakos alkotta, akik korábban átengedték a kérdéseket, noha a jegyző arról tájékoztatta őket: ezekben a kérdésekben nem lehet kiírni helyi népszavazást, mert a mindez nem a képviselő-testület kompetenciájába tartozik – teszi hozzá Marton Béla –, mivel az építési és egyéb hatósági engedélyeket nem a település adja ki. – Az a kör kezdte el a lőporgyár ügyének feszegetését, amely polgármestert akar buktatni. Piros bögréből iszom, köztudott, hogy baloldali érzelmű vagyok, ezért támadtak nekem a helyi fideszesek: döntsem el, támogatom-e a projektet vagy sem. Azt feleltem: lehet, hogy népszerű lehetnék, ha azt mondanám, nem támogatom, de polgármesterként azt kell támogatnom, amit az emberek képviselnek. Azt viszont nem tudom, azt meg kell ismerni. Ezért nincs értelme állást foglalnom – emlékszik Marton Béla.

A beruházó Mil-Exim Kft. 2,4 milliárd forint összköltséggel, ezen belül a gazdaságfejlesztési operatív program egymilliárdos támogatásával hozna létre lőpor- és lőszergyártó üzemet az egykori Nitrokémia telephelyén.

A településvezető hangsúlyozza: a gyártás a húszas évek óta zajlik a városban (lásd keretes írásunkat), és a most idetelepülni kívánó vállalkozás sem szeretne mást tenni, mint ami 2011-ig amúgy is folyt az ipari parkban.

– Nekem polgármesterként azt kell mérlegelnem, mi milyen következménnyel jár. Arra tettem esküt, hogy döntéseimmel a település érdekeit képviselem. Kérdés, mi lesz a településsel, ha ezek a veszélyes üzemek nem fejlődhetnek. Egyébként a projektet a magyar állam egymilliárd forinttal támogatja – ismétli meg Marton.

A Nitrokémia egykori gyárterületén számos vállalkozás bérel telephelyet, ezek közül az egyik, a Haltech Kft. most is gyárt lőszert vadászfegyverbe.

– Miért kell ipar a Balaton közvetlen közelébe, miért nem koncentrálnak a turizmusra? – érdeklődünk a polgármestertől.

– Jó lenne, ha a turisztikai ágazatból befolyó összeg elég volna a város működtetésére. Az ipari parkban működő vállalkozások viszont több száz millió forint adót fizetnek. E bevételek nélkül ellehetetlenülne a település működése. De megfordítom a kérdést: miért baj, ha a tótól nyolc kilométerre az erdőben, senkit nem zavarva ipari tevékenység folyik? – érvel a polgármester.

Hangsúlyozza azt is, hogy a törvényalkotók a Balaton-törvényben kitérnek rá: ezen a területen folyhat ipari tevékenység.

– Nem én engedem ide a vállalkozásokat, hanem a törvény. Ha mi úgy módosítanánk a rendezési tervet, hogy azzal kitiltanánk a vállalkozásokat, azok joggal perelhetnének be bennünket, aminek milliárdos következményei lehetnek – fest komor jövőképet Marton Béla.

Tömör István, a szomszédos Balatonkenese fideszes polgármestere felidézi: többször történt korábban robbanás a gyárban, igaz, akkor a nitroglicerin okozta a bajt, ami borzasztó veszélyes. Emlékszik még mindenki azokra a tragédiákra, amelyek során szülőket, gyermekeket veszítettek el hozzátartozóik. A robbanásokban több száz kilós vasdarabok repültek nagy távolságra, nem egy ember így veszítette életét, sokaknak csak darabjait találták meg a szerencsétlenség után, idézi fel Tömör István.

– Egy januárban rendezett lakossági fórumon többen is megjelentek azok közül, akik átélték a robbanást. Itt Csala József, a Mil-Exim egyik tulajdonosa igyekezett meggyőzni a hallgatóságot, hogy a gyártani kívánt lőpor nem fog felrobbanni, mert nedves, mire azt mondtam: ez esetben értelmetlen gyártani, mert a lőpornak az a dolga, hogy felrobbanjon. Ha nem robban fel, már most a veszteséget termeli. A Balaton-törvény miatt egyébként is igen problémás az ipar telepítése a tó körül, nekünk ezért (is) inkább a turisztikára kellene koncentrálnunk, de nem a katasztrófaturizmus elősegítése a célunk – mondja Tömör.

Leszögezi: nem teszi boldoggá az a tudat, hogy tőlük nem messze egy robbanóanyaggyár működne majd, ahol nemcsak gyártanák, de raktároznák is a lőszert, méghozzá irdatlan mennyiséget. – Ehhez jön még a migránshelyzet, a terrorveszély: először mindig a stratégiai pontokat keresik. Támogatnám, hogy legyen lőpor-, fegyver- vagy lőszergyár Magyarországon, de ne a Balaton mellett, hanem telepítsék lakatlan területre, mondjuk a Bakony egyik völgyzugába – állt elő ötletével Kenese első embere.

Megkérdeztük a beruházó Mil-Exim Kft.-t, ám lapzártánkig hiába vártuk reakciójukat, ezért egy korábban kibocsátott közleményükre támaszkodva ismertethetjük álláspontjukat. Ebben hangsúlyozzák: a balatonfűzfői hadiipari beruházás nem hatalmas, nemzetközi mértékkel mérve igen csekély volument jelent. A sajtóban megjelentekkel ellentétben nem új beruházásról van szó, hanem egy a fennállása alatt csupán az utóbbi négy évben nem működő, 1921 óta a területen a magyar állam által kiépített és üzemelő létesítmény újraindításáról.

Gyimesi Erzsébet tulajdonos állítja: a beruházás nagyobb része tárolási tevékenység, amely nem veszélyes anyagra vonatkozik, és csak kis része gyártás. Az újraindítás 50-100 fős üzemmel számol, míg a korábbi időszakban négyezer alkalmazott dolgozott a gyárban, érvel a cég. Gyimesi rámutat: a területen jelenleg is működik hadiipari és feketelőpor-gyártás. Igaz, ezeket nem magyar vállalkozások, hanem külföldiek, olasz és svájci tulajdonosok jegyzik. A tulajdonos hangsúlyozza: a beruházás minden, a hadiipari gyártáshoz szükséges szakhatósági állásfoglalást beszerzett. A nemzetközi és a magyar viszonyok közt sem óriási beruházásnak számító gyártási kapacitás működése tehát semmilyen érezhető változást, veszélyt nem okoz a jelenleg a területen üzemelő hadiipari jellegű üzemekhez képest.

Gyimesi Erzsébet arra hivatkozik: a Mil-Exim tisztában van azzal, hogy a jelenlegi piaci helyzetben az üzem elindulása külföldi piaci érdekeket sért, hiszen a gyártási kapacitás képes kiszolgálni a Magyar Honvédség és a fegyveres testületek eleddig importforrásokból beszerzett lőszerigényét. – Valljuk azt is, hogy az ország nemzetbiztonsági és katonai képességeit alapjaiban érintő beruházásokat nem nyilvános sajtópolémia útján kell megvitatni, mert ez minden ellenérdekelt szereplő érdekét szolgálhatja, kivéve az országét – áll a Mil-Exim közleményében.

A Veszprémi Napló nemrégiben közvélemény-kutatást készített olvasói körében. A kérdésre, amely így hangzik: „Ön szerint létesüljön-e lőszergyár Fűzfőn?” az olvasók 54 százaléka elutasító választ adott, mert életeket veszélyeztet, rombolja a környezetet, és rontja az idegenforgalmat. Igennel felelt ugyanakkor 42 százalék, mert fontosnak tartja az új munkahelyek létrejöttét, és biztonságosnak tartja a technológiát.

Kepli Lajos (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdésére, miszerint „hozzájárulhat-e a Belügyminisztérium a Balatonfűzfő lakossági ellenállását kiváltó lőpor- és lőszergyár megvalósulásához?” Pintér Sándor tárcavezető úgy reagált: a gyártás engedélyeztetésére kizárólag akkor kerülhet sor, ha a beruházónak sikerül megteremtenie a gyártáshoz szükséges – minden biztonsági előírásnak megfelelő – feltételrendszert.

Ám aki ettől nem nyugodna meg, azt Pintér biztosította: ha a beruházás létrehozásával összefüggésben bármilyen biztonsági, közbiztonsági kockázat, esetleg környezeti ártalom vetődne fel, akkor az érintett szervezetek és hatóságok az engedélyezés egyes fázisai során meg fogják tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az érintett területeken az élet-, környezet- és egészségvédelem maximálisan biztosítva legyen.

Kepli Lajos arról is érdeklődött, nem szabálytalan-e a projekt, erre a kérdésre Tállai András (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megbízásából) úgy felelt: ha az elszámolások ellenőrzése arra az eredményre vezet, hogy a projekt nem valósult meg szabályszerűen, a támogatási szerződéstől való elállásra, a már kifizetett támogatás visszakövetelésére kerülhet sor.

Érdekes az ügyben Kontrát Ká-roly belügyi államtitkár megnyilvánulása, aki az említett januári lakossági fórumon biztosította a helyieket: Balatonfűzfő országgyűlési képviselőjeként a város lakói számíthatnak rá. Fontosnak tartja, hogy a városban élők véleményt mondjanak e nagyon fontos kérdésről. Kontrát kijelentette: azt az álláspontot fogja képviselni, amit a helyiek eldöntenek.

– Számíthatnak rám ugyanúgy, ahogy a várpalotaiak az azbesztügyben is – mondott ellent saját kormánya akaratának, igaz, a helyi fideszes képviselőknek tetszően. Kontrát Károly azt is kijelentette: Magyarország alaptörvénye mondja ki, hogy joguk van az embereknek népszavazást kezdeményezni; ami, lássuk be, a Nemzeti Választási Irodánál történt múlt heti sajátos események ismeretében legalábbis mosolyt fakasztó. Igaz, az államtitkár januárban nem láthatott a jövőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.