Terror: kommunikációs eszközöket tiltana be a kormány

Terrorcselekmény esetén korlátozni lehetne a polgári adatforgalmazást.

MNO
2016. 03. 29. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelezte, Pintér Sándor megjelölte azt az öt témakört is, amelyben a kormány a Belügyminisztériumra (BM) bízta a szükséges törvényjavaslatok kidolgozását.

Ismert, kedden került pont az egyik San Bernardino-i terrorista mobiltelefonjának titkosítása miatt kirobbant Apple–FBI vita végére, és akár ez is lehet precedensértékű a Belügyminisztérium számára a javaslatok ügyében. Nem lenne egyedülálló eset, hiszen néhány hete a francia képviselők első olvasatban megszavazták azt a törvénymódosítást, amely büntetést szab ki azokra az okostelefon-gyártókra, amelyek megtagadják, hogy együttműködjenek az igazságszolgáltatással terrorizmussal összefüggő ügyekben.

A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá. Továbbá tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a titkosítás miatt a hatóság nem tud élni a törvényesen engedélyezett adatmegismerés jogával sem – tájékoztatott Gulyás Gergely.

A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni – folytatta –, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a polgári adatforgalmazást – a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében –, valamint a veszélyes áruk szállítását.

Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátása során.

Felmerül a kérdés, hogy milyen kommunikációs eszközöket tiltanának be, elvégre minden okostelefon – használjon az Android, iOS vagy épp Windows operációs rendszert – könnyedén titkosítható különböző alkalmazások segítségével.

Az Index meg is kereste Gulyást ez ügyben, aki válaszában közölte, a Belügyminisztérium nem az okostelefonok betiltását vagy használatuk korlátozását tervezi, hanem azoknak az alkalmazásoknak a terjesztését nehezítené vagy tiltaná, melyekkel titkosítani lehet a készülékeket. Hozzátette, alapvetően nem jelent akadályt a telefonok – bírói engedéllyel történő – lehallgatása a belügy számára.

Ismert, a belügyminiszter kedden 13 órától módosította a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot is, jelenleg a hármas (közepes) fokozat van érvényben.

Gulyás Gergely elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig. Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására – tette hozzá. A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány.

A politikus megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese arról is beszélt, hogy a múlt héten a honvédelmi bizottság tárgysorozatba vett egy jobbikos törvénymódosítási javaslatot, ám az Országgyűlésben a Fidesz képviselőcsoportja nem fogja támogatni a napirendre vételét. A Jobbik előterjesztése arról szól – idézte –, hogy kormányhatározatban megállapított 1-es vagy 2-es fokozatú terrorfenyegetettség elrendelése után a honvédség fegyverhasználati joggal vehessen részt az államhatár őrzésének biztosításában, továbbá belföldi erőszakos cselekmények elhárításában.

„Ez a módosítás ebben a formában azért vet fel alkotmányos aggályokat, mert a Jobbik sem támogatta azt az alkotmánymódosítást, amely a honvédség alkalmazását egyértelműen lehetővé tette volna a kormány számára” – mondta Gulyás Gergely.

A képviselőt kérdezték az európai uniós források egy részének felfüggesztéséről szóló sajtóhírekről. Ezekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány maximálisan lekötötte a forrásokat, sőt túl is tervezte őket, így jó remény van arra, hogy még szabálytalanság feltárása esetén sem esik el egyetlen fillértől sem az ország.

Az államfő által a parlamentnek visszaküldött, a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényjavaslatról Gulyás Gergely kérdésre közölte: érdemben igyekeztek figyelembe venni Áder János köztársasági elnök kritikáját, és a módosítások szerinte az aggályok jelentős részét megfelelően orvosolják. Az előterjesztésről szerdán szavazhat újra a Ház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.