A BM felmentést kapott a közbeszerzések alól

Jelentős az amortizációja, ezért kell megerősíteni a műszaki zárat – mondta Kósa Lajos.

MTI
2016. 04. 19. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP és az DK bizottsági tagjai újságíróknak elmondták, azért nem támogatták a mentességet, mert nem látják, hogy a beszerzendő eszközök valóban a határvédelmet segítik.

Kósa Lajos elnök a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülése után sajtótájékoztatón azt mondta, a déli határszakaszon naponta ötszázan próbálnak átjutni, döntő többségüket a műszaki zár feltartóztatja, ám jelentős az amortizáció, ezért szükséges a határzár megerősítése. Rámutatott: a közbeszerzés alóli mentességre a magyar törvények lehetőséget biztosítanak, és az uniós jogszabályok is kimondják: mentesíteni lehet a közbeszerzés alól az ilyen típusú beszerzéseket.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy két közbeszerzésről, egy 120 millió forintosról és egy 10 milliárd forint keretösszegűről van szó. Utóbbiról közölte: az összeg a déli határszakaszon lévő műszaki határzár megerősítésére vonatkozik, hogy a keretből mennyit használnak fel, még nem lehet tudni.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke közölte, mivel nem ismerik tízmilliárd forint értékű közbeszerzés részleteit, indokoltságát nem látják, ezért tartózkodtak a szavazásnál.

A másik közbeszerzésről azt mondta, a Terrorelhárítási Központ (TEK) eszközöket szeretne a migrációs válsággal összefüggésben beszerezni, de nem lehet tudni, hogy az valóban a határvédelmet szolgálná, vagy esetleg „valakinek a kényelmes luxusbusza” lenne. Az ülésen a TEK részéről nem jelent meg senki, a minisztériumi vezetők pedig nem tudták megmondani, milyen célból van szükség a gépjárműbeszerzésre – indokolta Harangozó Tamás, miért nem támogatta a közbeszerzés alóli mentesítést.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Vadai Ágnes, a DK színeiben politizáló független országgyűlési képviselő, bizottsági tag is. Szerinte „egy szervezet játékszerének a beszerzéséről” van szó, semmint valós beszerzésről.

A bizottság zárt ülésén meghallgatták a katonai nemzetbiztonsági szolgálat beszámolóját Simicskó István honvédelmi miniszter részvételével. Kósa Lajos közölte: elfogadták a beszámolót, amelynek ismertetésekor szó volt arról, hogy a migrációval Magyarország terrorfenyegetettsége erősödik.

Harangozó Tamás a beszámolót részletesnek és alaposnak nevezte, elmondta, hogy megszavazta. Szólt arról is, hogy a honvédelmi miniszter válaszai alapján világossá vált, óriási hazugság volt „a Hende Csaba által az elmúlt években folytatott sikerpropaganda, az előző kormányokra való mutogatás”. A magyar honvédség az alapfeladatainak fenntartásával küzd – jelentette ki.

Vadai Ágnes szerint csak részben volt komolyan vehető a beszámoló, „részben a mese kategóriájába tartozik”. Ezt a véleményét a honvédség, illetve a katonai titkosszolgálat korlátozott költségvetési lehetőségeivel indokolta.

Harangozó Tamás újságíróknak beszámolt arról is, javasolta, hogy a bizottság tárgyalja a helikopterbeszerzések ügyét, de ezt a kormánypárti többség nem támogatta. Emlékeztetett arra, a kormány korábban egy országos szintű beszerzésre tett ígéretet, most a tárcák mégis külön-külön szerzik be a más-más típusú helikoptereket. Ezt rossz iránynak és pénzkidobásnak nevezte.

Vadai Ágnes is úgy látja, nem valószínű, hogy lesz egységes beszerzés, a kormánynak pedig nem keresgélnie kellene a megoldásokat, hanem pénzt kellene biztosítania.

Kósa Lajos jelezte, tárgyalni fognak a kérdésről megfelelő előkészítés után. Aki csak ad hoc módon akar erről tárgyalni, annak a politikai botránykeltés a célja – jelentette ki.

A képviselőket kérdezték arról, hogy az Átlátszó szerint mintegy kilencven számítástechnikai eszközt lopott ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból a rendőrség gyanúja szerint egy raktáros.

Kósa Lajos azt mondta, ki kell deríteni, mi történt. Hozzátette: a parlamenti őrség az eset részleteit nyilván megvizsgálja, és majd éves beszámolója keretében ismerteti a bizottsággal.

Harangozó Tamás elmondta, vizsgálni kell az ügyet, akár a nemzetbiztonsági bizottságnak is. Szerinte rendszerszintű problémának kell lennie, ha ez megtörténhetett. Azt javasolta Kövér László házelnöknek és az Országgyűlési Őrségnek, hogy egy „picit kevesebb gőzt” áldozzanak arra, az épületen belül mit csinálhat a sajtó, és egy picit többet foglalkozzanak az épületek biztonságával.

Vadai Ágnes bírálta az Országgyűlési Őrséget. Ha innen ki lehetett vinni eszközöket, akkor eszközöket is be lehet hozni – jelentette ki. Alapos vizsgálat elrendelését javasolta az Országgyűlési Őrségnél a házelnöknek, illetve az épületben dolgozók nemzetbiztonsági ellenőrzését is szorgalmazta. Hozzátette: ennek során át lehetne világítani olyanokat is, akik rendszeresen megjelennek az épületben, mint például Habony Árpád.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.