Dőlt a pénz az alapítványoktól

Családtagok és Matolcsy György jegybankelnök bizalmasai tűnnek fel a tisztségviselők között.

Horváth Csaba László
2016. 04. 26. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ezer tételből álló listát hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványa azután, hogy a Kúria ezt kötelezővé tette a 260 milliárd forint közpénzzel „megtámogatott” szervezeteknek. A kifizetések listájából kiderült, milliárdos tételek mentek ingatlanvásárlásokra és méregdrága rendezvényekre, de 50 millió forintot meghaladó szponzori és vaskos megbízási szerződések is szerepelnek a kifizetéseknél. A kedvezményezettek között számos baráti, rokoni szál található.

Jól járt a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó BanKonzult Kft. is. A Szemerey Tamáshoz köthető cégtől öt alapítvány is megrendelte ugyanazt a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című elemzést nyomtatott formában, havonta 750 ezer forintért. Jutott megbízás a szintén Szemerey érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nek is. A pénzintézettel többször kötöttek hatmilliárd forint értékű betétszerződést. De több százmillió forinttal támogatták meg a VS.hu, valamint az Origo.hu portált is kiadó New Wave-cégcsoportot is, amellyel kapcsolatban többször felmerült Matolcsy rokonának neve.

Feltűnik a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány megbízásai között 5,2 milliós nettó összeggel az Elios Zrt. is, amelynek egy budai, I. kerületi villaépület díszkivilágításának munkáiban kellett részt vennie. A cég Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi érdekeltsége. Busás fizetségért dolgozott az alapítványoknak a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda is: az adatok szerint az igazságügyi miniszter irodája több alapítvány esetében is 55 ezer forintos nettó óradíjért látta el a képviseletet. Összesen több mint 3,5 milliárd forint jutott a Magyar Építő Zrt.-nek, amely Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester barátjához köthető.

Számos esetben szerepelnek a listákon az MNB-alapítványok által támogatott magánszemélyek: előfordul, hogy havi egymilliós megbízási szerződéssel vannak a listán, de konkrét neveket nem említenek. Kiderült az is, hogy az egyik jegybanki alapítvány esetenként 20-30 millió forintból szervezett zártkörű előadásokat. Erre összesen több mint 200 millió forint ment el. A rendezvényszervezésre és az előadók meghívására a jegybankelnökhöz és az alapítványokhoz más szálakon is kötődő cégek kaptak megrendeléseket.

Az MNB alapítványaiban figyelemre méltó neveket lehet találni. A Pallas Athéné alapítványokban helyet kapott például Polt-Paláshty Mariann, aki nem más, mint Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Ő három felügyelőbizottságban is tag. Az egyik alapítvány igazgatója Szemerey Gabriella, aki Matolcsy György rokona. Továbbá a jegybankelnök egyik legfőbb bizalmasa, Nagy Róza – aki a Nemzetgazdasági Minisztériumban is Matolcsy mellett volt – az egyik kuratórium elnöke, kettőben pedig tag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.