Ezt a papírt nem merik aláírni a fideszesek

Az ellenzéki politikus idézte a nyilatkozattal kapcsolatos jobbikos felszólításra adott Fidesz-választ.

MTI
2016. 04. 09. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: hiába ígérte meg Orbán Viktor 2010-ben, hogy lejárt Magyarországon az offshore-lovagok kora, azóta sem változott semmi, a Fidesz-frakció hiteltelen ebben a kérdésben.

Az ellenzéki politikus idézte a nyilatkozattal kapcsolatos jobbikos felszólításra adott Fidesz-választ. Eszerint „a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerben minden gazdasági érdekeltségről be kell számolni, akár külföldön, akár itthon van bejegyezve, a vagyonnyilatkozat hitelességéért felelősséget kell vállalnia a parlamenti képviselőnek. A vagyonnyilatkozati kötelezettségének minden fideszes képviselő eleget tett”.

Szilágyi György azt mondta, ezzel a Fidesz szerint le van zárva a kérdés, holott „ez annyit ér, mint amennyit Horváth Zsolt nyilatkozata jelentett”. Hozzátette: a volt politikus tizenhat éven keresztül volt a Fidesz országgyűlési képviselője, mégsem tüntette fel offshore cégét a vagyonnyilatkozataiban.

A politikus szerint az, hogy a fideszes képviselők nem akarják aláírni a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznának, van-e offshore cégük, azt veti fel, hogy „van még takargatnivalójuk”.

Ha a Fidesz valóban ki akarja űzni az offshore-lovagokat, akkor a Jobbik segítségképpen felhívja a figyelmet néhány vizsgálandó személyre, illetve cégre – mondta. Az egyik ilyen Andy Vajna, akinek luxemburgi kötődésű cégét, a Las Vegas Casino Kft.-t nevezte vizsgálandónak, hogy kiderüljön, kihez vándorolt a hárommilliárd forintos nyeresége. Ugyancsak vizsgálandónak mondta a letelepedési államkötvényt árusító, az előző években százmilliárd forintos hasznot zsebre tevő offshore cégeket, továbbá azokat az „átláthatatlan tulajdonosi hátterű” cégeket, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől fél év alatt harmincmilliárd forintnyi európai uniós pályázati pénzt kaptak a Jobbik szerint törvénytelenül.

Az ellenzéki képviselő azt is felvetette: Habony Árpád vagyonvizsgálata ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vajon ugyanúgy járt-e el, mint minden más magyar állampolgárnál? Hozzátette: ha valaki azt állítja egy vagyonosodási vizsgálat során, hogy kölcsönt kapott, az adóhatóság a kölcsönadót is megvizsgálja, az adózott jövedelméből adott-e. Kérdés, hogy Habony Árpád esetében így történt-e – tette hozzá. Ugyancsak kérdésként vetette fel: vizsgálja-e az adóhatóság, hogy Habony Árpád visszafizette-e ezt az összesen 33 millió forintot, és ha igen, akkor miből? Ehhez Szilágyi György szerint hozzáadódik a 2015-ben alapított, „a fideszes média összefogására szolgáló” Modern Média Group nevű cég alaptőkéjének ötven százaléka, 70 millió forint. Ha Habony Árpád nem fizette vissza a kölcsönt, az adóhatóság eljár-e vele szemben, vizsgálja-e, hogy a vissza nem fizetett kölcsön mint jövedelem után adózott-e? – tudakolta.

Szilágyi György úgy fogalmazott, vizsgálni kell ezeket a súlyos kérdéseket, de a Jobbiknak kétségei vannak afelől, hogy „egy párt által vezetett adóhatóság” mennyire fog részrehajlás nélkül dolgozni az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.