Késve indul az ’56-os emlékév

Félretettek 13,5 milliárdot, de a pályázatok március végéig nem indultak el.

MNO
2016. 04. 09. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként a fiatalokat célozzák meg azok a pályázatok, amelyeket az ’56-os emlékbizottság hirdetett meg az év elején, és amelyeknek a megvalósítási ideje ez év március 1-jétől jövő év április 3-ig tart – közölte a 444. A bizottság elnöke Balog Zoltán miniszter, társelnöke pedig Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kormánybiztosként is intézi az ’56-os emlékév megvalósítását. Az emlékév fővédnöke Kövér László házelnök, védnöke Wittner Mária volt fideszes parlamenti képviselő, 1956-os halálraítélt. A portál arról érdeklődött az emlékbizottságnál, milyen pályázatok indultak már el, viszont meglepő választ kapott: március végéig semmilyen. Bár egy hónap már eltelt, a lap megtudta, még nyertes pályázatokat sem hirdettek március végéig.

Azóta a posta az emlékbizottság támogatásával pályázatot írt ki a hivatalos emlékbélyeg elkészítésére, pénteken pedig megemlékeztek a forradalom cigány hőseiről, valamint a holokauszt cigány áldozatairól a Terror Házában – tette hozzá a 444. Itt bemutatták a „Ha szaladok, agyonlőnek, ha megállok, agyonvernek” című oktatási segédanyag könyvet, de készültek a forradalom roma hőseiről megemlékező kisfilmek, plakátok is.

A beérkezett pályázatokat egyébként egy bírálóbizottság értékeli, amelynek tagja többek közt az ELTE professor emeritusa, Keserü Katalin, a Design Terminál főigazgatója, Böszörményi Nagy Gergely, Mezey Katalin író-költő, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, Miklósi László, valamint Osztolykán Ágnes volt LMP-s parlamenti képviselő, oktatási szakértő.

A kormány 13,5 milliárd forintot tett félre az emlékévre, amelyből 7,5 milliárd megy a civil szervezeteknek, közintézményeknek, önkormányzatoknak a programokra kiírt pályázathoz, 4,6 milliárd pedig a központi programokra. A pályázati iroda március 25-ig 393 pályázatot kapott meg. Tudományos kötetek, ismeretterjesztő kiadványok létrehozására lehet indulni a Mansfeld Péter-pályázaton, közterületi emlékművek, emlékhelyek állítására pedig a Büszkeségpont-pályázaton. A Zsigmond Vilmos-pályázaton filmes feldolgozásokat várnak, a Sinkovits Imre-pályázatra pedig kulturális és tudományos programokat. Elindították továbbá a romkocsma- és az Angyal István-pályázatot is.

A bírálóbizottság tagjai havi bruttó 200 ezer forintot kapnak, valamint minden elbírált pályázatot követően még bruttó tízezret.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.