Már idén jöhet a béremelés az egészségügyben

Nem biztos,, hogy egységes lesz a fizetések emelkedése.

MTI
2016. 04. 28. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár azt közölte: csak a szakmával közös megállapodás alapján szeretnék elindítani a béremelést. Az, hogy pontosan mikor, a tárgyalások során dől el – tette hozzá.

Jelezte: az egyezségnek május 10-éig célszerű megszületnie, hiszen azon a héten indul a jövő évi költségvetés vitája.

Ónodi-Szűcs Zoltán – az ágazati sztrájktárgyalások előző napi fordulója után – azt mondta, hatalmas mennyiségű pluszpénz kerül az ágazatba, és most arról kell dönteni, hogyan kellene szétosztani a többletet. „Adott egy összeg, melyet csak bérfejlesztésre költünk, ezen senki nem akar takarékoskodni” – fogalmazott az államtitkár.

Közlése szerint a legutóbbi egyeztetésen azt a kérdést tették fel a tárgyalópartnereknek, hogy egységes béremelés legyen-e, vagy mindenki „érdemei szerint” kapjon emelést, megjelenítve így a bértáblán a különbségeket.

A jövő évi költségvetés forrásaiból 85 milliárd forint jut az egészségügyi ágazat béremelésére – ezt már a TV2 Mokka csütörtök reggeli műsorában mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán az arányokat érzékeltetve közölte: az egészségügy teljes bértömege jelenleg évi 360-370 milliárd forint. Céljuk, hogy az alapbér emelésével nőjenek az ehhez kötött pótlékok is – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.