Mi lett az előző generációs ellenzéki „forradalmárokkal”?

A baloldali ellenzék lassan sztárt csinál Pukli István igazgatóból. De hová tűntek a korábbi vezéralakok?

Földi Bence
2016. 04. 02. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy évben átalakult a tüntetésszervezők csapata Magyarországon: míg korábban civilek próbálkoztak több tízezer ember összecsődítésével megbuktatni a harmadik Orbán-kormányt, tavaly május óta inkább a különböző szakszervezetek vették át a vezető szerepet. Ennek oka talán abban érhető tetten, hogy a szimpla „Orbán, takarodj!”-tól egy idő után könnyű megcsömörleni, inkább az egészségügyi, oktatási szakpolitikai javaslatok mozgatták meg az embereket.

De emlékeznek még? Egy éve, 2014 őszétől 2015 elejéig komoly tüntetéssorozatot tartottak az ellenzéki civilek – főleg a kezdés, a netadós szólt nagyot –, amelyeken olyan szervezők és felszólalók bukkantak fel, mint Gulyás Balázs, Lattmann Tamás vagy Várady Zsolt. Lattmann máig részt vesz a különböző tiltakozások szervezésében, de mi lett a többiekkel?

Az iWiW egyik alapítója 2014 őszén (néhány hónappal a közösségi oldal – amelynek 2006 óta már nem volt tulajdonosa – lekapcsolása után) kezdett komolyan belefolyni a közéletbe. Ekkor feljelentette az 1990 óta a parlamentben megfordult összes – szám szerint 15 – pártot a rossz, vállalkozásellenes adórendszer kialakítása miatt. Várady Zsolt 2014. október 23-án szólalt fel először a Blaha Lujza téren tartott „Tedd magad szabaddá” mottójú tüntetésen.

Várady 2015 januárjának elején jelentette be, hogy kiszáll a MostMi csoportból, de akkor azt mondta: szónokként és kisebb szervezési feladatokban számíthatnak rá a továbbiakban. Facebookon közölt indoklásában az szerepelt, hogy nem politikai nyomásra döntött így, hanem az idő rövidsége miatt, emellett dolgoznia is kell.

Sokáig azonban nem maradt tétlen közéleti szempontból sem. „Lassan egy éve indítottam el a Populus.hu weboldalt, mely online eszközöket, felületet ad” ahhoz, hogy az emberek megtapasztalják: ha egy rosszul működő közügyről nemcsak beszélnek, hanem közösen tesznek is a megoldás érdekében, eredményeket lehet elérni – mondta idén februárban a Librariusnak adott interjújában.

Várady Zsolt az MNO kérdésére ma már azt mesélte, egyelőre a Populus iránt nem akkora az érdeklődés, mint amekkorára szerinte szükség lenne. „Nagyon kevés új ügy jelenik meg az oldalon” – jelentette ki, hozzátéve: nem adja fel, újragondolja a koncepciót. Arra a kérdésünkre, hogy szervezési tapasztalata miatt keresték-e a tanártüntetések során, azt mondta: ez ügyben nem, de a Populusszal kapcsolatban igen. „Így a Tanítanék.com oldal mellé álltunk, januárban és februárban segítettük munkájukat információmegosztással, online térképek, grafikonok készítésével” – közölte Várady Zsolt, aki száz százalékig támogatta a pedagógusok március 30-i sztrájkötletét.

„A kormánynak rengeteg ideje volt elgondolkozni azon és cselekedni az ügyben, hogy olyan kerekasztal szülessen, mellyel mindkét fél elégedett, és így valódi párbeszéd, közös munka indulhasson. Mivel ez a kormánynak eddig nem sikerült, muszáj még erősebb határozottságot, elszántságot és civil kurázsit mutatni a cél érdekében” – jelentette ki az MNO-nak. A Librariusnak korábban azt mondta: új közéleti akciót nem tervez.

Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselő és Gulyás Mihály, a Medgyessy-kormány alatti minisztériumi tanácsadó fia a 2014-es internetadó-ellenes tüntetéssorozat egyik fő szervezőjeként robbant be a köztudatba. A szociológus-közgazdász végzettségű Gulyás „régi motoros” volt már az MSZP gépezetében: maga is volt MSZP-párttag, de már a netadóellenes tüntetések előtt kilépett. Korábban szerzője volt a hosszú ideig MSZP-közeli Egyenlítő blognak, valamint 2009-ben létrehozta a Fideszfigyelő blogot is. A netadóellenes tüntetések előtt Facebook-mozgalmárként vétette észre magát: ő alapította 2010-ben a Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen nevű oldalt, 2014-ben pedig a Százezren az internetadó ellen nevű oldalt.

A netadós tüntetéseket követően összeállt a 60ezren a MAGÁN Nyugdíjukért nevű Facebook-oldal működtetőjével, Vajda Zoltánnal és Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal, majd megalapították az Új Magyar Köztársaságért kezdeményezést, amely 2015 márciusában 28 kérdéses rendszerbontó népszavazás ötletét vetette fel. Akkor még nagyon bíztak a sikerben, június elején egyesületet hoztak létre, júliusban viszont Gulyás Balázs követte Várady Zsolt példáját, és kiszállt. Indoklása szerint a többiekkel „stratégiai nézetkülönbsége” volt, de ezt nem részletezte. Korábbi szervezői munkáját nem bánta meg, szerinte „a netadós tüntetésekkel sikerült ősszel teljes meghátrálásra kényszeríteni Orbán Viktort”. Akkor azt nyilatkozta, a Százezren az internetadó ellen Facebook-oldallal, valamint tanulmányaival foglalkozik a jövőben.

Ennek ellenére azért rendszeresen megszólal közéleti kérdésekben. Az ATV-n gyakorta szerepel, idén januárban az NVI-botrányról nyilatkozott náluk. 2016 februárjának elején a miskolci pedagógustüntetésen is felszólalt, kijelentette: félmillió fiatal a lábára szavazott és külföldre tolta a biciklijét. „Viktor, az emberek nem stadionokat és felcsúti kisvasutat akarnak, hanem jó oktatást, működő egészségügyet és tisztességes béreket!” – fogalmazott Gulyás Balázs.

Ennél is érdekesebb volt, hogy január végén a lengyel Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) meghívására Varsóban skandálta: „Demokracja!” A PiS Lengyelországának orbáni modellel mutatott hasonlóságai mellett az is közös pont volt, hogy miként a netadós tüntetések, úgy a KOD is Facebook-oldalból nőtte ki magát – részletezte varsói részvételét Gulyás a Népszabadságnak. Hozzátette: a lengyel ellenzék szerencsésebb helyzetben van, mert a kormánypártnak kisebb a támogatottsága, mint itthon a Fidesznek, valamint a média is szabadabb. De szerinte a lengyel ellenzék tevékenysége „reményt adhat az orbáni önkény ellen küzdőknek”.

Akikről nem beszéltünk

A MostMi másik vezéralakja Takács Bori volt, aki egykori millásként próbálta életben tartani a mozgalmat Várady kiválása után. A Népszabadságnak adott tavaly év eleji interjújában azt mondta, olyan közösséget szeretnének, amely „célok mentén elkötelezett emberek szövetsége”. Ebbe politikai erőktől független embereket és szervezeteket vártak. Májusban a Hvg.hu már azt írta, a MostMi „szinte születése pillanatában halt el valós hátország hiányában”. Kerestük Takács Borit, hogy azóta mi lett a MostMi-vel, illetve ő vállal-e még bármilyen közéleti szerepet, ám cikkünk megjelenéséig nem reagált megkeresésünkre.

Az elmúlt években felbukkantak további emblematikus figurák az ellenzéki tüntető szubkultúrában. Ilyen volt például Vágó Gábor egykori LMP-s képviselő, aki Demosz Vándorgyűlés néven olyan ernyőszervezetet hozott létre, amely „különféle civil és aktivista csoportokat és szervezeteket koordinál és városról városra járva szervezi az ellenállást” a Hvg.hu cikke szerint. Az antikorrupciós aktivistaként dolgozó Vágó ma az Átlátszó.hu-ra is ír.

Gulyás Márton – novemberi interjúnk vele itt – nevét is érdemes megemlíteni, ő a Humán Platformból történt kiválását követően netes websorozatot indított Slejm néven – amely szintén az Átlátszó.hu-n fut. Aktivistaként is aktív maradt: nemrég társaival leszedte a Nemzeti Választási Iroda oldaláról az intézmény tábláját, és helyére az alábbi feliratot tették: „A közigazgatási reformok jegyében, a további rendbontások elkerülése érdekében a hivatalt bezártuk. Demokrácia felfüggesztve.” Gulyásról kimondta a bíróság, hogy bűnös garázdaság vétkéért, egy év próbaidőre bocsátották, és elkobozták a csavarhúzóját, valamint a kalapácsát. 41 800 forint bűnügyi költséget is fizetnie kell. Gulyás Tumblr mikroblogján közölte: fellebbez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.