Saját autója „ellopása” miatt kell felelnie

Vádlott lett a férfi, aki bírósági határozatot hiányolva hazavitte tulajdonát.

Horváth Csaba László
2016. 04. 27. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap megkezdődött a Szentendrei Járásbíróságon annak a férfinak a büntetőpere, akit azzal vádol az ügyészség, hogy ellopta saját autóját. Bár képtelenségnek tűnik, a vádhatóság börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, így akár rács mögé is kerülhet a jármű tulajdonosa.

A férfi a tárgyaláson elmondta, 2008-ban vásárolta autóját, amihez a CIB Lízing Zrt. biztosította a kölcsönt. Mint mondta, körülbelül két éve fizette már a 65 ezer forintos törlesztőrészleteket, amikor egy hatalmas összegű csekket kapott a banktól. Több mint kétmillió forintot követeltek tőle egy összegben, ám mivel ezt nem tudta kifizetni, megpróbálta elérni, hogy az eredeti részletek szerint folytathassa a törlesztést. A bank azonban nem volt hajlandó egyezkedni, mondta a férfi, inkább felmondta a hitelszerződést, és behajtókat küldtek az autó után. A tulajdonos sem hagyta magát, mivel csaknem másfél millió forintot már törlesztett a kölcsönből, kérte a társaságtól, hogy bíróságon rendezzék az elszámolási vitát. A CIB Lízing Zrt. viszont nem indított pert, helyette továbbra is behajtókkal próbálta megszerezni az autót, akik végül sikerrel jártak, és elszállították a kocsit.

Az adós tehát hűlt helyét találta autójának. A bíróságon elmondta, először arra gondolt, hogy ellopták a kocsit, ezért előbb a rendőrséghez, majd a bankhoz fordul. Ekkor kiderült, hogy a behajtók vitték el szó nélkül a kocsiját, ami egy zárt telephelyre került. A férfi megtudta, hogy hol tárolják a járművet, s mivel személyes holmijai is a kocsiban voltak, felkereste a behajtókat. Mint mondta, ott arról érdeklődött, hogy milyen bírósági határozat alapján vitték el autóját, ám hivatalos iratot nem tudtak mutatni neki. Ezért aztán úgy döntött, hogy hazaviszi a kocsiját. A tegnapi tárgyaláson kiderült, nem akarták kiengedni őt, s a telephely egyik alkalmazottja el is állta az autó útját, ő azt állította el is sodorta őt a tulajdonos. A CIB adósa szerint körülbelül két hét telt el az eset után, amikor rendőrök keresték fel, és követelték az autó átadását. Gyanúsítottként hallgatták ki, mert a behajtócég feljelentette őt lopás miatt. Ezután a férfi hiába érvelt amellett, hogy ő a tulajdonos, s a forgalmi engedély is az ő nevére szól, gyanúsítottból nem sokára vádlott lett. A Szentendrei Járási Ügyészség a tegnapi tárgyaláson fenntartotta a vádat, hogy a férfi nagy értékre elkövetett lopást követett el.

Mindez azért érdekes, mert a büntető törvénykönyvben az áll, az követ el lopást, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Ráadásul a CIB Lízing Zrt.-nek már az úgynevezett opciós joga sem élt a szerződés szerint, ami alapján visszakövetelhette volna az autót, de a rendőrség mégis a hitelezőnek adta ki a járművet, aminek sorsáról azóta sem lehet tudni. Kiderült az is, hogy a rendőrök közt is nagy volt a fejetlenség, ugyanis az iratokban többször

összekeverték a kölcsön- és a lízingszerződés fogalmát. Bihari Krisztina, az adós ügyvédje jelezte, hogy kártérítési pert kezdeményez a rendőrség és az ügyészség ellen is, és büntetőfeljelentést tesz abban az ügyben, amiért ügyfele tulajdonát másnak adták ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.