Több kórház alig végez boncolást

Hatalmas az eltérés az egyes kórházak között abban, hogy milyen gyakran végeznek boncolást.

Kuslits Szonja
2016. 04. 28. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén februárban az összes kórház közül a legtöbb boncolást a karcagi Kátai Gábor Kórházban végezték, összesen 211-et, az elhunytak 73 százalékánál döntött az intézmény a vizsgálat mellett – tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb jelentéséből. Bár a Kazincbarcikai Kórházban ennél kevesebb, összesen 50 ilyen vizsgálatot végeztek, itt az elhunytak 85 százalékát boncolták fel. Ezzel szemben a Budai Irgalmasrendi Kórházban 31 halálesetből mindössze egyszer végeztek boncolást, míg a salgótarjáni megyei kórházban 79 esetből hétszer végezték el a beavatkozást, Csornán pedig 16 elhunyt közül egyet boncoltak fel. Az OEP adatai szerint februárban harminc intézményből egyetlenegyszer sem jelentettek ilyen vizsgálatot.

Arról, hogy mi állhat a szélsőséges adatok hátterében, Méhes Gábor egyetemi docenst, a Magyar Patológusok Társaságának elnökét kérdeztük. – Sokan úgy gondolják, hogy a kórboncolás csak a szakmai presztízs és a kórházi hagyományok ápolása miatt fontos, pedig ennél is jelentősebb a szerepe a gyógyító munka minőségének megítélésében és az oktatásban. Ennek következménye, hogy az OEP nem korlátozza, hány ilyen beavatkozás végezhető el, mindet finanszírozza – fejtette ki.

Méhes Gábor szerint valószínű, hogy az intézmények egy részében azért tartják magasan a boncolások számát, mert az jövedelmező orvosi beavatkozás. Arra a felvetésre, hogy a magas finanszírozás ellenére a kórházak egy része miért végez kevés boncolást, úgy válaszolt: az intézmények zöme szerencsére teljesen máshogy látja a patológia szerepét. – Ahol az a fontos szempont, hogy ebből (is) legyen bevétel, ott magas a kórboncolások száma, ahol pedig inkább az élő betegek diagnosztikája kerül előtérbe, talán ott a legalacsonyabb a boncolási ráta – mondta.

Méhes Gábor kitért arra is, ő maga inkább azt támogatja, hogy kevesebb és céltudatosabb boncolást végezzenek. Hangsúlyozta: amikor a debreceni klinikán kezdett dolgozni, 85-90 százalék volt a boncolási arány, ez mára 45 százalékra csökkent, és még ezt is soknak tartja. Nyugat-Európában szerinte 10-15 százaléknál nem magasabb ez a mutató, és a legtöbb ilyen beavatkozáshoz meg kell győzni a családot, hozzátartozókat is.

– A kórboncolásnak korábban sokkal jelentősebb orvosi-diagnosztikai szerepe volt a halál okának megállapításában, mára azonban részben visszaszorult, például a rendkívül hatékony képalkotó és a laboratóriumi vizsgálatoknak hála. A betegség kimenetele szempontjából a szövettan vált a patológia legfontosabb ágazatává. Eközben azonban a szövettani és a molekuláris diagnosztikát jelentős volumenkorlátozással sújtják, vagyis korlátozzák, hogy hány ilyen vizsgálatot lehet elvégezni – közölte a szakember. Az elnök szerint bár sok helyen lenne szükség a már említett, magasabb színvonalú patológiai vizsgálatokra, a gazdasági okok miatt a kapacitások jelentős részét mégis a boncolások kötik le.

Hangsúlyozta, hogy érdemes különbséget tenni a kórházban ápoltak, illetve az intézmény területén elhunytak boncolása között. Egy olyan betegnél, aki hosszabb ideig állt kórházi kezelés alatt, a drága kezelések sikeressége a kórboncolás során is jól lemérhető. Ahol azonban szinte semmiféle adat nincs a páciensről, és beavatkozás sem történt, ott Méhes szerint kétséges bárminemű bonctani eredmény használhatósága. Teljesen tisztázatlan halálok esetén, vagy ha a kezelőorvos, netán a hozzátartozók igénylik a kórboncolást, akkor azt mindenképp el kell végezni.

Arra a kérdésre, kötelező-e minden kórházban állandó patológusnak lennie, Méhes Gábor úgy válaszolt: a patológiai diagnosztika hozzá tartozik a kórházak tevékenységeihez, azonban nagy kérdés, hogy ezt melyik intézmény hogyan tudja biztosítani, ugyanis rendkívül kevés patológus dolgozik az országban. A felmérések szerint a jelenleginél körülbelül kétszer több szakemberre volna szükség, magyar patológusként pedig külföldön továbbra is könnyű elhelyezkedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.