Újra tiltakozhat a Tanítanék mozgalom

A vezetők kiemelték: az oktatás, a gyermekek problémája össztársadalmi ügy.

MTI
2016. 04. 01. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törley Katalin elmondta, hogy április 12-én 10 és 14 óra között várják a kormány megfelelő felhatalmazással rendelkező képviselőit, hogy érdemi tárgyalásokat folytathassanak a közoktatásról. Ha a kormány nem tárgyal, április 15-én ismét polgári engedetlenséget tartanak, immár kétórás időtartamban.

Az oktatási államtitkárság a Tanítanék mozgalom újabb polgári engedetlenségi akciójára reagálva jelezte: továbbra is várják képviselőiket a köznevelési kerekasztal ülésére. A tárca semmilyen meghívót nem kapott, ami tárgyalásra vonatkozna, ha ilyen érkezik, megfontolják. Úgy nehéz egyeztetni, ha az a jelzés érkezik, hogy a mozgalom nem enged a 12 pontjából – közölték.

Az aktivista kiemelte, hogy a március 30-ai egyórás polgári engedetlenségi akció – „bárki bármit mond” – sikeres volt, abban mintegy 15 ezren vettek részt: tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok. „Szorít az idő! Nincs hová hátrálni! Ki kell kényszeríteni a változásokat!” – hangoztatta az aktivista, aki elmondta azt is: a kezdeményezést több szakszervezet támogatja.

A sajtótájékoztatón felszólaltak többi között a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának – amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezet –, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, továbbá a közművelődésben, a közlekedésben, a vegyiparban, a villamosenergia-iparban dolgozókat és a művészeket tömörítő érdekvédelmi szervezetnek képviselői.

A szakszervezeti vezetők kiemelték: az oktatás, a gyermekek problémája össztársadalmi ügy, ezért fontos az összefogás, a szolidaritás.

Kordás László, a több mint 180 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint a mozgalmat országossá kell bővíteni. Kérdésre válaszolva hozzátette: ha április 15-én lesznek megmozdulások, akkor megfontolják, hogy azokat félpályás útlezárásokkal és más demonstrációkkal támogassák.

Deák Dániel, a felsőoktatásban működő Oktatói Hálózat nevében úgy fogalmazott: az oktatás bajban van, de fontos, hogy a társadalmi elégedetlenség ne konfliktusos, hanem pozitív módon fejeződhessen ki.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) képviseletében azt hangsúlyozta: ágazatokon átívelő kezdeményezés indult el, így már nem csak az oktatásról lehet beszélni.

Székely Tamás, a vegyipari dolgozók szakszervezetének nevében úgy fogalmazott: „az oktatási rendszert szétbuherálták”, a „szakképzés ellehetetlenült”, az ágazatban 20 százalékos munkaerőhiány van.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője elmondta: arról egyeztetnek, hogy minél határozottabb, összehangolt direkt akciók legyenek az országban, ha megtartják az április 15-ei megmozdulást.

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint megható az a széles társadalmi összefogás, amely az oktatás és a gyerekek ügye mögött kibontakozik. A PDSZ a polgári engedetlenség támogatására kétórás jogszerű munkabeszüntetést, sztrájkot szervez. Az ehhez szükséges elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalásokat a jövő hét első felében megkezdik.

A Tanítanék mozgalom szándéknyilatkozatához csatlakozott a többi között – a PDSZ, a MASZSZ, a SZEF és a SZÁD mellett – a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), valamint a Távközlési Szakszervezet.

A Tanítanék mozgalom a honlapján magát olyan mozgalomnak nevezi, amely internetes csatlakozással szerveződött különböző, oktatással kapcsolatos követelések, elsősorban a Miskolci Herman Ottó Gimnázium január elején nyilvánosságra hozott levele (http://tanitanek.com/herman) köré. A 35 ezer egyéni és 950 csoportos támogató jelenti a közoktatási rendszer megújítására törekvő kezdeményezések tömegbázisát – írták.

Fontolóra veszi a sztrájk meghirdetését a pedagógus-sztrájkbizottság, ha a hétfői tárgyaláson néhány fontos kérdésben nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal – közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a TV2 Mokka című műsorában pénteken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.