Tanársztrájk után: „a Klik megszüntetése csak látszat”

Pukli István további megmozdulásokat ígért az MNO-nak, viszont nem ellenzi az állami fenntartást.

Lakner Dávid
2016. 03. 30. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akció sikeres volt – jelentette be szerdán, kilenc óra előtt nem sokkal a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumnál Pukli István igazgató, s köszönetet mondott a forgalmat leállító rendőröknek, akik segítették a polgári engedetlenségi akciójuk megtartását. Az egyórás sztrájkot továbbiak követhetik majd – erről már az MNO-nak beszélt a pedagógustüntetések ismert arca, mint megjegyezte, korábban is elmondták, hogy nem csupán egyszeri kiállás lesz az egyórás munkabeszüntetés.

Korábban írtunk róla: március 15-én bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort és Áder Jánost az igazgató, ennek elmaradása esetére egyórás sztrájkot helyezett kilátásba. A bocsánatkérés kapcsán a kormányfő a Népszabadságnak arról beszélt: ő tréfának fogta fel a dolgot, olyan viccesen hangzott az egész. A március 30-ai sztrájk megtartása után Pukli arról beszélt portálunknak: bízik benne, hogy elég nyomatékot kap a mai nap, „és végre nem viccnek tekintik a közoktatás reformjának igényét”. Az igazgató szerint minden héten lesz valami megmozdulás, de a részletek kapcsán türelmet kért. Hozzátette, minden időben ki fog derülni.

Pukli szerint nem arról van szó, hogy a pedagógusok nem hajlandók tárgyalni, csupán két-, és nem huszonöt oldalú egyeztetéseket szeretnének. A Klik bejelentett megszüntetése szerinte csak látszat, és nem ígértek semmit. Leszögezte viszont: nem szeretnék feltétlenül, hogy az önkormányzatokhoz visszakerüljenek az iskolák, ő maga hisz az állami fenntartásban.

Beszámoltunk róla: szerdán országszerte egyórás munkabeszüntetést tartottak a pedagógusok a Tanítanék mozgalom felhívására. A reggel 8 és 9 között demonstráló tanárok akciójához előzetesen több mint 150 iskola csatlakozott.

A Teleki Blanka Gimnáziumnál készített videónkban Pukli mellett megszólalt egy tiltakozó pedagógus is, illetve az iskola egyik diákja, aki elmondta: egyetértenek a demonstrációval, és saját bőrükön érzik az eszközhiányt, illetve a magas óraszámok miatti leterheltséget. Kérdésünkre kijelentette, náluk a diákok nagy része kockás inget öltött, amikor ezzel lehetett kifejezni a szolidaritást a közoktatás állapotáért tüntetők mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.