Végre kezdődhet a honvédségi modernizáció

Jövőre 51 milliárd forinttal gyarapszik a tárca költségvetése.

Zord Gábor László
2016. 04. 27. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Honvédelmi minisztériumi körökben nagy volt a várakozás, hogy a 2016-os év után, amikor a növekmény jelentős részét elviszi a honvédségi illetményemelés, a migrációellenes kerítésépítő- és kerítésőrző műveletek, valamint az „új hidegháborús”, megnövekedett NATO-gyakorlati ütem, vajon 2017-ben lesz-e miből megkezdeni a bő két évtizede késő technikai modernizációt. A kedden nyilvánosságra hozott költségvetési tervezet szerint úgy tűnik, erre végre lesz lehetőség, hiszen a tárca 51 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat.

Hosszú a sora a potenciális programoknak, melyek közül néhány – például a Mistral légvédelmi rendszer rakétakészleteinek modernizációja, a katonák egyéni felszerelésének javítását célzó Lövész 2020 program, négy könnyű kiképző repülőgép beszerzése a Jak–52-esek pótlására, a Gripenek bombákkal való felszerelése – már folyik. A legtöbb esetben azonban még nem született döntés, és az adatok titkosságára hivatkozva a Honvédelmi Minisztérium még prioritási sorrendjét sem hajlandó nyilvánosságra hozni, hiába próbálkozunk ezzel már évek óta. Szakmai fórumokon elejtett megjegyzésekből, nyilvános tanulmányokban és dokumentumokban található félmondatokból, a hadiipari szereplők piackutatásából megtudható részletek, valamint a meglévő eszközök lejáró élettartamai alapján azonban azonosíthatók egyes fegyvernemek és fegyverzeti kategóriák, ahol hamarosan beszerzési lépések várhatók. Ilyen a páncéltörő és tábori tüzérség Konkursz, Fagot és Metisz–M páncéltörő rakétáinak, D–20 tarackjainak cseréje; a jutai és kupi réskitöltő- valamint a mobilradar-park leváltása – ennek egyik komponense, a lopakodóészlelő P–18MH2 radar fejlesztése az HM Arzenál nyírtelki üzemében már folyamatban van –; lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzése esetleg visegrádi együttműködésben; a Kub légvédelmi rendszer rakétáinak üzemidő-hosszabbítása, esetleg a komplett cseréje; az An–26-os szállítógépek felváltása; illetve sugárhajtású vipfutárgép rendszeresítése.

Bár a 2017-es, majd remélhetőleg a soron következő évek emeléséből a minisztérium egy lassú ütemű, „kiegészítő” helikopterbeszerzést maga is tudna finanszírozni, a döntést továbbra sem engedi ki kezéből a miniszterelnökség. Célzott központi forrás erre továbbra sincs, ugyanakkor bennfentesek rámutatnak: a költségvetési tartalékok összege, 170 milliárd forint pont annyi, amennyit a kormány a forgószárnyasprogramra szükségesnek tartott.

A jövő év 51 milliárdos többlete sem úszhatja meg azonban „dézsmálás” nélkül: a honvédség 150 fős kontingensének folyamatos baltikumi állomásoztatása súlyos milliárdokat emészt majd fel. Hogy lesznek beszerzések, azt az is megerősíti, hogy a parlament épp a napokban változtatta meg a védelmi és biztonsági beszerzésekre vonatkozó jogszabályokat.

Demeter Márta (MSZP) szerint a kormánypárti többséggel elfogadott, ellenzéki módosítókat figyelmen kívül hagyó lépés kibővíti a kiskapuk lehetőségét, például a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazását egy technikai eszköz komplexitására hivatkozva. Ez azért is furcsa, mert ezen a területen jóformán minden technikai eszköz bonyolult. A képviselő szerint a beszerzési szabályok módosítása emellett erősíti az árukapcsolás lehetőségét is: viccesen úgy fogalmazott, hogy ha egy nemzetbiztonsági szempontból fontos objektum őrének vesznek cipőkanalat, munkája titkosságára hivatkozva ez a beszerzés is kaphat mentességet. Demeter Márta szerint a változtatás nem teszi átláthatóvá az eddig is homályos beszerzési viszonyokat a védelmi-biztonsági területen, ahol az alulfinanszírozottság miatt különösen fontos lenne, hogy minden fillért jól használjanak fel. A változtatások ráadásul még a szövetségesekhez fűződő viszonyt is megterhelik – figyelmeztetett a szocialista képviselő.

A HM vonatkozó kérdésünkre szűkszavúan úgy reagált: „a magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezt szolgálja az anyagi többletforrások biztosítása és a szükséges eszközök beszerzése is, ezt szolgálja a terrorizmus elleni akcióterv és az alaptörvény-módosítás is”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.