A fideszesek nem engedték visszahívni Kövért

Szabó Tímea azért akarta visszahívni a házelnököt, mert áprilisban újságírókat tiltott ki a Parlamentből.

MTI
2016. 05. 31. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PM politikusa, Szabó Tímea független képviselő kezdeményezte Kövér László visszahívását, amiért az Országgyűlés elnöke áprilisban határozatlan időre újságírókat tiltott ki a Parlamentből.

A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése szerint Kövér László méltatlanná és alkalmatlanná vált a házelnöki posztra. Szabó Tímea elmondta, a bizottság kormánypárti tagjai azzal érveltek, hogy a házelnök a hatályos szabályok alapján kitilthat újságírókat az épületből.

Tiltott helyen forgattak, ezért Kövér László áprilisban határozatlan időre kitiltott néhány sajtómunkást a Parlament épületéből.

Az újságírók pedig az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, a TASZ védi őket.

Az ellenzéki politikus viszont „nonszensz szabályozásról” beszélt. Kövér László „pedellusként folyamatosan a saját játszótereként [ ] és homokozójaként kezeli” a Parlament épületét, és úgy tilt ki „kedvére” embereket, hogy nincs világosan szabályozva, meddig tart a kitiltás – értékelt a politikus.

Ezzel szemben Répássy Róbert rámutatott: a házelnök egyik feladata, hogy az Országgyűlésbe való belépés és benntartózkodás rendje ellen vétőket „akár távol is tartsa” a parlament működésétől.

Ez semmilyen módon nem áll összefüggésben az Országgyűlés nyilvánosságának kérdésével, mert azt zárt láncú televíziós közvetítés biztosítja a plenáris üléseken és a törvényalkotási bizottság üléseinek idején – érvelt a kormánypárti képviselő, hozzátéve: emellett a sajtó forgathat az Országgyűlés épületében az erre kijelölt helyeken. Aki belép az Országgyűlés épületébe, az az országgyűlési törvény értelmében elfogadja a benntartózkodás rendjét, és ez a képviselőkre is igaz – jegyezte meg Répássy Róbert.

A képviselő arra is kitért, hogy Szabó Tímea kezdeményezése egyébként formailag sem felelt meg a hatályos szabályozás támasztotta követelményeknek, hiszen a házelnök visszahívását csak a frakcióvezetők kezdeményezhetik, dönteni pedig titkos szavazással lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.