A törökök szerint nem okozott minibotrányt L. Simon

A Kisalföld állította, hogy a török nagykövet az államtitkár beszéde miatt nem ment el egy rendezvényre.

MNO
2016. 05. 31. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

L. Simon László, a kulturális örökség védelméért felelős államtitkár nyitotta meg pénteken a háromnapos Tatai Patara – Török kori történelmi fesztivál nevű rendezvényt. Beszédében a százötven éves török uralmat rabságnak, vallási háborúnak és megszállásnak nevezte – egyébként jogosan – ott, ahol inkább nem kellett volna. Minderről az Index számolt be a Kisalföld honlapja nyomán.

A fesztiválon, ahogy az lenni szokott, idén is elkergették a törököket a magyar katonák, majd L. Simon elmondta beszédét. „A közönség számára egyértelművé kell tenni, hogy Idrisz Baba egy olyan vallási vezető volt, aki a keresztény magyarság eltiprását hirdette, aki vallási alapon akarta felszámolni a kereszténységet és megszüntetni a magyar kultúrát” – jelentette ki a politikus. L. Simon kijelentette, hogy a magyar, európai, keresztény örökség továbbvitele a megmaradás záloga.

A regionális lap portálja a főszervezőtől, Zombori Mihálytól megtudta: mindenki döbbenten hallgatta a beszédet, köztük ő maga is. „A török hagyományőröket nehéz volt visszatartani a hangos nemtetszés-nyilvánítástól. Ez az emléktábla vallási és nemzeti hovatartozás nélkül minden harcoló katona emlékét őrzi, mi ezt vállaltuk. Miután az államtitkár nyitógondolatai kikerültek a világhálóra, a diplomáciai képviseletek egy része lemondta a látogatást, így például a török nagykövet is” – közölte Zombori.

Az, hogy Sakir Fakili nagykövet melyik napon vett volna részt a Tatai Patarán, egyik beszámolóból sem derült ki. Sem a követségi honlapon, sem a követségi Facebook-oldalon nem találtunk információt erre vonatkozóan. Éppen ezért elküldtük kérdéseinket a török nagykövetségnek, ugyanígy kerestük az ügyben L. Simon Lászlót is.

Nekünk ugyan nem reagált a török követség, de a Mandiner szerint közleményt adott ki, amelyben azt állítja, nem L. Simon beszéde miatt maradtak távol a Tatai Patarától. „Semmiféle kapcsolat nincs a más irányú elfoglaltságom miatt a tatai fesztiválról történt távolmaradásom, valamint L. Simon László államtitkár úr általam előzetesen nem ismert tartalmú beszéde között” – írta közleményében Sakir Fakili török nagykövet.

A Mandiner idézi Fakilit, aki szerint a törökök és a magyarok azon ritka nemzetek közé tartoznak, akik a múltbéli ellentéteket tartós barátsággá tudták formálni. „A török nép a magyarokra testvérnépként tekint. A jövőre nézve a történelemből nem ellenségeskedést, hanem barátságot, testvériséget és békét kell tanulni” – közölte a nagykövet.

L. Simon László sajtósa jelezte, hamarosan küldik az államtitkár válaszait kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.