Akik szeretik Magyarországot, de csak zárt körben

Gerendai Károly szerint hiteles információhoz diszkrécióval lehet jutni.

Buzna Viktor
2016. 05. 20. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habony Árpád, Gyurcsány Ferenc, Demján Sándor – izgalmas embereket látott vendégül a Szeretem Magyarországot Klub. A több mint tíz éve zártkörűen működő, titokzatos társaság átlagosan havonta egyszer tart találkozót, tudósítás azonban csak nemrég jelent meg az egyik eseményükről. Igaz, a program ettől még nem volt sajtónyilvános – ahogyan azt a klub kapcsolattartójától megtudtuk, a magyar elitről szóló legutóbbi konferencián is csak „külön dedikált meghívóval” vehettek részt a sajtó munkatársai.

Az Index tudósításából kiderült, hogy az elit pocsék véleménnyel van saját magáról. A klubot megalapító, közismert vállalkozó Gerendai Károly például a hazai elitet övező társadalmi bizalmatlanságról beszélt.

– Nem hiszem, hogy példát tudtunk mutatni, hitelesek tudtunk maradni – jelentette ki az eseményen Gerendai, de a beszélgetésen kiderült az is, hogy az elitet illetően kedvező fordulatra rövid távon egyelőre nem számíthatunk.

Kolosi Tamás, a Tárki közvélemény-kutató és a Líra könyvkiadói csoport milliárdos vezetője pedig úgy látta, a magyar elit legitimációját majd egy új értelmiségi nemzedék felnövése adja meg. Egy később lapunknak adott interjúban erről kifejtette, huszonöt éven át a baloldali–liberális értelmiség dominált, ez azonban az elitnek csak az egyik csoportja. Kialakult Magyarországon a vállalkozói elit is, a tulajdonosi polgárság. Arról is beszélt, hogy a rendszerváltáskor a késő kádári technokrácia, az ellenzéki értelmiség és a reformszocialista értelmiség kompromisszuma termelte ki a politikai elitet, ezért nem véletlen, hogy 2010 óta az Orbán-kormány látványosan arra törekszik, hogy egy tőle függő kliensréteget hozzon létre, amelyik már független az előző értelmiségi elittől. Kolosi úgy látja azonban, hogy ebben az új kiválasztási folyamatban nem minőségi kritériumok, hanem kizárólag a politikai hűség és alávetettség játszik szerepet. Ebből adódóan nem polgári elit, hanem szolgáló elit jött létre.

Gerendainak felvetettük, hogy a többségi társadalom talán az átláthatóság hiánya miatt tekint gyanakvóan saját elitjére. Erre azt válaszolta, szeretnék, hogy vendégeik őszintén beszéljenek, ennek feltétele, hogy a klub találkozóin elhangzottak közöttük is maradjanak.

Miként a Szeretem Magyarországot Klub esete is mutatja, a találkozók titokban zajlanak, az elhangzottakat nem osztják meg a közvéleménnyel, pedig például Habony véleményére sokan kíváncsiak lennének. Gerendai elmondta, a klubnak a közügyekben nyilvánosan megszólalni már nem is célja. A tagok természetesen a megnyilvánulásaikban tudnak a klubban elsajátított információkra alapozni, hiszen sikeres emberekként sokan hallgathatnak a véleményükre.

– Ezek önképző beszélgetések, ahova azért hívunk vendégeket, hogy jobban megértsük és átlássuk az országban zajló folyamatokat – fejtette ki, szerinte ugyanis az elit úgy tud felelősen véleményt alkotni, ha tájékozott. Ehhez azonban kompromisszumot kell kötni az információt birtokló vendégekkel, biztosítani kell szereplésük diszkrécióját, ahogyan azt is, hogy a klubhoz nem párosul politikai, ideológiai elköteleződés. Gerendai azonban hangsúlyozta: a társadalom általános bizalmatlansága teljesen jogos, hiszen az elit nagy része inkább a saját javainak építésével foglalkozott az elmúlt 25 évben, és nem a felelősségével volt elfoglalva.

– A Szeretem Magyarországot Klub tisztában van a felelősségével, ezért szervezték a sajtóban megjelent, vitaindítónak szánt eseményt is – folytatta Gerendai. Kérdésünkre hangsúlyozta, a klub politikailag teljesen független. Korábban ugyanis felvetődött a társaság baloldali–liberális kötődése, 2006-ban öt tag, Lovasi András, Brády Márton, Dénes Balázs, Schiffer András és Szombathy Pál kilépett, úgy vélték ugyanis, hogy a társaság burkoltan a Gyurcsány-kormány politikai céljait erősíti.

– Viccesnek találom, hogy többen, akik akkor politikai kötődéssel vádoltak minket, kilépésük után politikai karrierbe kezdtek – reagált a korábbi eseményre Gerendai. Elmondta, a Szeretem Magyarországot Klubhoz aktív politikai státusban lévő személy nem csatlakozhat. Bekerülni két klubtag ajánlásával lehet, s a tagoktól évente 120 ezer forint díj befizetése a javasolt összeg, hogy anyagilag is biztosítani tudják a függetlenségüket.

Tegnap azt is megtudtuk Gerendaitól, hogy június elsején tartja soron következő zártkörű találkozóját a klub, nyílt eseményre pedig szeptember végén kerülhet sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.