Az elemzők is megmondták a magukét Schifferről

GFG egy mondatban, TGM hosszasan elemezte a politikát elhagyó Schiffer András döntését.

FB
2016. 05. 31. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikusok után összeszedtük azt is, hogy a politikai elemzők, újságírók nyilvánosan miket írtak arról, hogy Schiffer András minden tisztségéről lemond, és felhagy az aktív politizálással.

Csupán egyetlen mondattal intézte el Török Gábor Facebook-oldalán a schifferi döntést: „Lehet más a politikus” – írta.

Egészen vicces – és rövid – elemzés született G. Fodor Gábor – portrénk róla itt – tollából: Habony Árpádék által finanszírozott heccportáljára csak ennyit posztolt félkövér betűkkel: „Valami van.”

Tamás Gáspár Miklós a HVG.hu-n búcsúztatta a politikust, akinek számos döntését maga is helytelenítette – írta. Kalaplengetés Schiffer Andrásnak című írásában államférfinak és populistának nevezte a politikust, utóbbit abban az értelemben, hogy nem volt elitista, Schiffer „elszánt ellenfele volt és maradt a mindenkori politikai és kulturális eliteknek Magyarországon”. TGM szerint Schiffer volt az Orbán-éra legszínvonalasabb képviselője, aki komolyan vette a parlamentarizmust, és korszerűen politizált. De „a magyarországi közvélemény nem a korszerű megoldási javaslatokhoz vonzódik, hanem a kétségbeesett és keserű közöny magatartását választja, legalábbis egyelőre” – írja TGM. Úgy véli, Schiffernek igaza lett abban, hogy az MSZP-utódszervezetekkel nem lehet együttműködni. Szavait így zárta:

„Sajnálatos, bár érthető és méltányolható távozása sok gondolatot ihlető bosszankodástól és berzenkedéstől kímél meg, ugyanakkor világosan illusztrálja a honi politika megállíthatatlan hanyatlását, és nyilván hozzá fog járulni a vállvonogató szkepszis fölöttébb kártékony erősödéséhez. Ha már Schiffer is föladja, akkor nincs mit tenni – gondolják majd sokan, olyanok is, akik soha nem voltak az LMP hívei. Ez szomorú. De szomorú az egész. Mindenesetre kösz, András, te legalább megpróbáltad.”

A szintén kormánypárti Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) már kicsit jobban odatette magát: öt pontban gyűjtötte össze, milyen következménye lehet Schiffer lépésének. Szerinte a csúcson hagyta abba a politizálást az LMP öt százalék megugrásához nélkülözhetetlennek tűnő arca, nélküle – valamint Vona hátrébb lépésével – nem marad senki, akivel Orbán jókat vitázna a parlamentben. Mráz szerint az új vezetésnek mozgósítania kell, és nem szabad koalícióra lépnie senkivel. „Összességében a Fidesz a nyertese Schiffer távozásának” – írja a kormánypárti elemző, aki hamarosan kávézót is nyit a Balatonon. Szerinte Schiffer a háttérből is mindent megtesz majd, hogy az ellenzék ne fogjon össze, ez pedig a Fidesznek kedvez.

„Viszlát, Schiffer, viszlát, LMP!” – ezt már Stumpf András írta a Mandineren. Szerinte Schiffer döntése nyomán az LMP sorsa megpecsételődött, majd felidézte egy évvel ezelőtti beszélgetésüket, ahol Schiffer már következmények levonásáról értekezett. A politikus decemberben azt mondta Stumpfnak, tavasszal gondolja át a jövőjét. „Erre tessék, a naptári tavasz utolsó napján bejelenti, hogy kiszáll. Meghozta a döntést, tartotta a szavát” – áll a cikkben, amely szerint Schifferről se lehet csupa jót írni, de legalább „nem sunyi”.

Somogyi Zoltán, a Political Capital egykori vezetője – aki az MDF-nél és az ATV-nél is dolgozott már – karakteres, nagy munkabírású politikusnak nevezte Schiffert. „Az LMP eddig róla szólt, és ezt meg is érdemelte, mert ritka, hogy valaki ennyire fanatikusan akarja és szeresse, amit csinál” – vélte Somogyi, aki szerint megérdemelte Schiffer azt is, hogy évekre kiemelkedő parlamenti politikus lehessen – „az összes, néha tragikus tévedésével együtt”. Ő sem értett vele egyet sok mindenben, de például az ügynökügyben drukkolt neki. „Most majd meglátjuk, hogy van-e LMP Schiffer András nélkül. Azt nem hiszem, hogy hosszú távon megvan Schiffer András a politika nélkül” – írta Somogyi Zoltán.

Cikkünket a továbbiakban is frissítjük új véleményekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.