Évről évre nő a HIV-fertőzöttek száma

Hazánkban az érintettek fele nem is tudja, hogy beteg, sokan egyáltalán nem mennek szűrésre.

Kuslits Szonja
2016. 05. 04. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elégséges az AIDS kórokozójával, a HIV-vírussal kapcsolatos felvilágosító munka; alig vannak megelőző és szűrőprogramok, a fertőzöttek felét ráadásul későn diagnosztizálják, ami növeli a megbetegedés és a vírus átadásának kockázatát – derült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunk által megismert éves jelentéséből. Az összefoglaló szerint a tudatlanság miatt a fertőzéssel kapcsolatos félelmek enyhültek, pedig a tesztelés segíthetne a korai diagnózis felállításában, és növelné a sikeres kezelés esélyét. Az adatok szerint 2014-ben 142 ezer új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO európai régiójában, közülük 85 ezren Oroszországban, közel 30 ezren pedig uniós országban éltek. Keleten a heteroszexuális és drogfüggő populáció a legveszélyeztetettebb, míg az uniós országokban inkább a homoszexuális közösségeket érinti a betegség. A jelentésben felhívták a figyelmet arra is: Európában három új HIV-fertőzöttből kettő született kontinensünkön, és a halálesetek nagy része a késői diagnózis következménye.

Szlávik János infektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa lapunknak arról beszélt: az elmúlt öt évben valóban több fertőzöttet diagnosztizáltak, évente 270-300 új esetet regisztrálnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár nincs az országban járvány, de nagyon sok a felderítetlen fertőzött. A szakember szerint legalább négyezer hazai beteg lehet, az érintettek több mint fele nem is tud az állapotáról, éppen ezért sokkal több embert kellene szűrni. Évente például 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni pácienseket. Ők azok, akik nem mentek el időben szűrésre.

A KSH adatai alapján 2014-ig összesen 2845 fertőzést jelentettek az országban, Szlávik János szerint azonban ez a szám nem pontos, hiszen tartalmazza az elhunytak számát és a nálunk diagnosztizált migránsokat is. – Jelenleg körülbelül 1700 embert kell HIV-fertőzés miatt rendszeresen szűrni, ez a szám növekszik évente 2-300-zal – közölte a szakember.

Kitért rá: egyetért a KSH jelentésében foglaltakkal, mert valóban nem elég, amit a jelenlegi szűrőprogramok és a megelőző kampányok nyújtanak. Tény ugyanis, hogy nem csak a HIV, más, nemi úton terjedő betegségek is egyre gyakrabban fordulnak elő. – A szifiliszes, a hepatitis C-s és a gonorrhoeás esetek is megszaporodtak. Ennek oka leginkább az, hogy az emberek kevésbé tartanak ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük megfelelően. Leginkább a homoszexuálisoknak kellene negyedévente, félévente szűrésre járniuk, de ezt nem mindig teszik meg – fejtette ki Szlávik János. Az infektológus a pályája első tíz-húsz évében egyáltalán nem találkozott szifilisszel, mert akkor sokkal jobban féltek tőle az emberek, és védekeztek, használtak óvszert, ez azonban mára megváltozott. A szifilisz több hétig, míg a hepatitis C hónapokig is lappanghat, ezért sokáig ki sem derül, hogy valaki beteg. – A járványt épp azok tartják fenn, akik ilyen akut stádiumban vannak: a vírus már megtalálható a szervezetükben, de még nem tudnak róla. Arról például kevés információ áll rendelkezésünkre, hogy a heteroszexuálisok között milyen gyakoriak ezek a betegségek, mert riasztó, de ők szinte egyáltalán nem járnak szűrésre, a HIV esetében pedig akár öt-tíz éves lappangási időről is beszélhetünk – mondta az infektológus.

 

Szlávik János úgy véli, nemcsak a HIV-fertőzéssel, hanem ennél hétköznapibb problémákkal is foglalkozni kellene. Aggasztó például, hogy a fiatalok körében egyre többen dohányoznak, és roszszul állunk az egészséges életmód népszerűsítésében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.