Irdatlan összegű tao-pénz megy el sportra 2017-ben

És egyre kevésbé lesz átlátható, ki kinek mit és miért ad. Az olimpiai pályázatot biztosan ebből fizetik ki.

MNO
2016. 05. 04. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2017-es költségvetés nemcsak azért érdekes, mert a kormány gyakorlatilag totális titkosítást vezetne be állami cégeknél, hanem azért is, mert a számítások szerint a jövő évi büdzsé hatalmas összegű tao-pénztől esik el – írja a Népszabadság. 81,9 és 91,9 milliárd forint közé becsülik azt az összeget, amely a vállalkozásoktól a központi költségvetés helyett sportszervezetekhez kerül. Ez pedig a rendszer 2011-es bevezetése óta a legnagyobb kiesés. A tavalyi 64-69 milliárd forintos sportcélú tao-pénz azért ugrik ekkorát a lap szerint, mert a kormány „a budapesti olimpiai pályázat költségeinek nagy részét is a cégek hozzájárulásából fedezné”.

Számításuk szerint a már említett 90 milliárd forinttal a program összköltsége több mint 400 milliárd forintra rúg. Év eleji kalkulációjuk pedig azt mutatja, hogy az addigi 286,2 milliárd forint támogatást a látványsportágak (labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) használták fel, ennek a pénznek fele persze nem meglepő módon futballra ment el.

A jövő évi büdzséből kieső, avagy a sportra jutó tétel akkor tűnik csak igazán nagynak, amikor kiderül:

A folyamatosan növekvő tao-pénzek növelik a korrupció veszélyét, hiszen „a cégeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk, kit és mennyivel segítenek”.

Persze nem csak a tao-ból megy pénz sportra, hiszen a kormány nem áll le a stadionépítési programmal. A 2017-es költségvetésben szerepel a 15 milliárdos összköltségű szombathelyi stadion 5,6 milliárdos részlete. De milliárdok jutnak a kézilabda infrastruktúrájának fejlesztésére. Az ország több pontján (Szegeden, Vácon és a főváros XVII. kerületében, Rákosmentén) épül multifunkcionális csarnok.

Felmerülhet ugyan a kérdés, bevételek nélkül miként tartják fenn a létesítményeket? Ennek a problémának a megoldására készül a tao II., amelyet üzemeltetésre vehetnének igénybe a klubok. És ha az eddigi, horribilis összegek után még többre vágyik az ember, akkor a következő évben az alábbi plusz „szolgáltatások” is jönnek:

És akkor még nem is beszéltünk a jövő év csúcseseményéről, a vizes világbajnokságról. Aminek „megrendezését tízmilliárddal támogatja a költségvetés, ám a létesítmények fejlesztése is áthúzódik a következő évre bő 12 milliárd forint értékben”.

Jövőre tehát, 2017-ben 22 milliárd forint többletforrás jut a sportra, a teljes sportbüdzsé mintegy 223,6 milliárd forint lesz. Ez tízmilliárddal kevesebb, mint amennyit középfokú oktatásra költ jövőre az ország, és több, mint amennyi házi- és gyermekorvosi, illetve rendelői ellátásra jut összesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.