Totális titkosítás jöhet az állami cégeknél

„A közérdekű adatok megismerése nem korlátozhatatlan alapjog” – olvasható a törvényjavaslatban.

MNO
2016. 05. 04. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu által kiszúrt, úgynevezett 99-es paragrafus szerint nem ismerhető meg a „köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat”, amelynek nyilvánossága a vállalat számára piaci sérelmet okozna.

A portál jelzi, hogy a kormány részéről, Németh Szilárd hasonlót már véghez vitt a Magyar Posta adataival kapcsolatban. A javaslat átment a parlamenten és ugyan a köztársasági elnök, Áder János kételyei miatt Alkotmánybírósághoz fordult, a testület azonban nem talált kivetni valót az indítványban.

A most benyújtott törvényjavaslat azonban tovább megy az eddigieknél, ugyanis a nyilvánosság korlátozását kiterjesztené a köztulajdonban álló gazdasági társaságokra. A szigorítást egyebek között azzal indokolják, hogy „a közérdekű adatok megismerése nem korlátozhatatlan alapjog”.

A fentiek alapján tehát egy köztulajdonban álló vállalat megteheti, hogy üzleti érdekeit sértő bizonyos adatait egyszerűen titkosítja. Ráadásul a villamosenergiával, földgázzal, távhővel, illetve „hatósági nyilvántartáshoz kötött távközlési tevékenységgel” foglalkozó cégek esetében a döntés-előkészítő szerződések is titkosíthatók lesznek 5–30 évig – írja a 444.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.